Öztürk, ihracat rakamlarını değerlendirdi

Öztürk, ihracat rakamlarını değerlendirdi
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in açıkladığı 2016 yılı Eylül ayı ihracat verilerini değerlendirdi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin Eylül ayında ihracatı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 azalışla 10 milyar 452 milyon dolar oldu. Konya’nın Eylül ayı ihracat rakamı 101 milyon 476 bin 786 dolar olarak gerçekleşmiştir. Konya ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.89 oranında artırmıştır. İhracatımızda artış trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Eylül’de gerçekleşen 101.4 milyon dolar ihracat rakamına göre Konya genel ihracattaki yüzde 0.97 payı ile 13. sırada yer almıştır” dedi.
Dünya ticaretindeki daralmanın devam ettiğini söyleyen Başkan Öztürk, “2016 yılı Temmuz ayında dünya toplam ticareti yüzde 5,4 daralma ile 8,4 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 2015'te bu rakam 8,9 trilyon dolar idi. Bunların yanında İngiltere'nin ihracatında Temmuz'da yüzde 11,7 Çin'in ihracatında yüzde 7,3 ve ABD'nin ihracatında yüzde 6,4 düşüş gerçekleşti. Dünya Ticaret Örgütü 2016 küresel ticaretteki büyüme tahminlerini sert bir şekilde aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,8'den yüzde 1,7'ye düşürdü. Bu rakamlardan ülkemiz ve şehrimiz de etkilense de başarılı bir ihracat grafiği göstermekteyiz. Konya olarak 2016’nın genelinde ihracatımızda düşüş gerçekleşmeyecek ve geçen yılın bir üzerinde bir artış yakalayacağız. Fakat hedeflenilen rakamların altında kalacağımız görülmektedir. 2017’de alternatif pazar arayışlarımızı yoğunlaştırmak için çalışmalarımızı hızlandıracağız” diye konuştu.
Konya Ticaret Odası olarak yürüttükleri “Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği” projesinin 2017 yılında Konyalı ihracatçılara rehber olacağını kaydeden Öztürk, “Proje kapsamında belirlenen 8 ana sektör için dünyadan 200 ülkede araştırma yapılarak hedef ülke raporları hazırlandı. Konyalı ihracatçı firmaların bilgisine sunulan raporlarda Konya’nın güçlü olduğu sektörlerde işbirliği yapılabilecek ülkeler hakkında bilgiler ayrıntılı olarak yer alıyor. İhracatçıların zaman ve maddi tasarruf sağlayarak doğru pazarlara odaklanmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje ile Konya’nın ihracatçı firma sayısının artırılması ve mevcut ihracatçılarında dış ticaret hacimlerinin artırılması hedefleniyor. 2017 yılında dünya pazarlarında etkin olarak yer almak isteyen ihracatçılarımızın bu projemizden faydalanmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.