Pakistan'daki küçük Afgan mültecilere Türkiye'den dost eli

Pakistan'daki küçük Afgan mültecilere Türkiye'den dost eli
Ülkelerindeki iç çatışmalar nedeniyle Pakistan'a sığınan Afgan mülteci ailelerin çocukları, Türkiye'den gelen yardımlarla Mevlana Celalettin Rumi Okulu'nda eğitim görüyor

İSLAMABAD (AA) - Afganistan'daki iç savaş nedeniyle Pakistan'a sığınan mülteci ailelerin çocukları, Türkiye'den gelen yardımlar ile 2004 yılında Haripur şehrinde yapılan Mevlana Celalettin Rumi Okulu'nda eğitim imkanı buluyor.

Verilen eğitim hakkında AA muhabirine bilgi veren okul müdürü ve Bölge Afgan Mülteci Sorumlusu Abdurrahman Mahdum, okulun bulunduğu Haripur şehrinde kayıtlı 90 bin Afgan mülteci yaşadığını söyledi.

Mülteci ailelerin çocuklarının tümünün bu okulda eğitim gördüğünü vurgulayan Mahdum, "Bu okul 2004 yılında Afgan mülteciler için yapıldı, 700 civarında öğrencimiz var. 2010 yılında hem Afganistan hem de Pakistan Milli Eğitim Bakanlıklarına kayıt yaptırdık. Şimdi liseden mezun olan öğrencilerimiz Afganistan ve Pakistan'da üniversite eğitimi almak istiyorlarsa bu imkana sahipler." dedi.

Okul kurulduğundan bu yana 139 öğrencinin lise seviyesinden mezun olduğunu anlatan Mahdum, şöyle konuştu:

"Aslında bu rakam çok az. Bunun sebebi öğrenciler mezun yaşına gelmeye yakın aileler tarafından okuldan alınıyor. Çocuk çalışma yaşına geldiğinde aileler okumak yerine çalışmasını tercih ediyor. Pakistan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde üniversite öğrenimi gören öğrencimiz var. Buradaki aileler geçim sıkıntısı nedeniyle paraya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle üniversite eğitimine sıcak bakmıyorlar."

Mahdum, 2004'ten bu yana Türkiye ve özellikle İHH tarafından desteklendiklerini belirterek, bugüne kadar Türkiye'den gelen destekler ile güzel işler yaptıklarını vurguladı.

"Yetim öğrencilerimiz çok zeki"
Çocuklar ve tüm mülteciler adına Türkiye'ye teşekkür eden Mahdum, "Okulda eğitim gören yetim çocuklarımız var. Bu sayı 55 civarında. Bu çocuklarımız çok başarılı. Son sınavda başarı seviyelerinin yüzde 80 olduğunu gördük. Dereceye giren öğrencilerimizin hepsi yetim. Yetim öğrencilerimiz çok zeki." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.