"Pamuk Prenses"ten Kanser Hastalarına Kılavuz

"Pamuk Prenses"ten Kanser Hastalarına Kılavuz
Kemoterapi tedavisinde saçları dökülünce peruk kullanan ve çevresinde "Pamuk Prenses" olarak anılan 22 yaşındaki Gözde Nur Kodaz, kanser hastaları ve yakınları için kılavuz hazırladı- Kendisini hiç tanımayan akademisyen, öğretmen, mühendis ve ev kadınlar

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Kemoterapi tedavisinde dökülen saçlarının yerine kullandığı peruk dolayısıyla çevresinde "Pamuk Prenses" olarak anılan 22 yaşındaki Gözde Nur Kodaz, kanser hastaları ve yakınları için kılavuz hazırladı.

Ankara Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitiminin son döneminde ayak ağrısı nedeniyle hastaneye başvuran ve kemik kanseri teşhisi konulan İzmirli Gözde'nin mücadele öyküsü, sanal ortamda yayılıyor. 

Kanserle savaşını internetteki "gözdenurundünyası" adlı bloğunda (günlük) anlatan Gözde Nur Kodaz, kanserin tek kişilik bir hastalık olmadığını, hasta yakınlarının kanserden daha çok etkilendiğini vurguladı. 

İlk kemoterapi seansını, toplumda "hastalıklı kız" olarak tanınmaktan ne kadar korktuğunu, upuzun saçlarına veda edip "Pamuk Prenses" olarak anılmasına neden olan peruğa alışmasını, uyguladığı tedavi yöntemlerini paylaşan Kodaz, kanser hastalarına nasıl davranılması gerektiğini gösteren bir de kullanım kılavuzu oluşturdu. 

- Kanser hastası gözüyle öneriler

Kılavuzda, kanser hastalarına ziyaretin kısa tutulması gerektiğine dikkati çeken Kodaz, kemoterapi gören hastanın çabuk yorulduğunu hatırlattı.

Morali yüksek hastaların kemoterapi sürecinin çok daha kısa olduğunu vurgulayan genç kız, hasta yakınlarına şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Hastaya, sürekli moralini yüksek tutmasını tembihlemeyin, zaten bunu defalarca duymuştur ve bir süre sonra irite etmeye baslar. Ziyaretine giderken hazır gıda götürmemeye dikkat edin. Hastanın yanında güler yüzlü olun ve sakın ağlamayın. En önemlisi de samimi olmaya özen gösterin. Çünkü içten gelerek söylenen 'seni anlıyorum' cümlesi bazen birçok laf kalabalığından çok daha rahatlatıcı olabiliyor."

- "Ben yalnız hissettim, onlar hissetmesin"

Yeni bir kemoterapi sürecini tamamlayan Kodaz, kemik kanseri olduğunu ilk öğrendiğinde kendini çok yalnız hissettiğini söyledi.

Kendini yalnız hisseden hastaları buluşturmak ve onları rahatlatmak amacıyla açtığı blogda hastalara nasıl davranılması gerektiğine dikkati çektiğini söyleyen Kodaz, kanserle savaşın ancak dayanışma sayesinde kazanılabileceğini belirtti.

Hasta olduğunu öğrendikten sonra Çello çalmaya ve örgüye başladığını da dile getiren Kodaz, "Kanser hastaları kendi durumlarına acıyıp üzülmesin. İsyan etmek ancak hastaları üzer, çözüme ulaşmayı geciktirir. Onun yerine sorunlarla yaşamayı öğrenip nasıl bir yol çizeceklerine karar vermeliler. Kötü gibi görünen şeyler belki de hayırlara vesile olacaktır. Belki sağlığı yerinde olanlar benim ne demek istediğimi pek anlayamazlar ama lütfen anlamaya çalışın, bedeniniz o kadar güzel ve kusursuz ki sırf bu yüzden bile mutlu olabilirsiniz."

- Anne sütü içiyor

Gözde'nin öyküsünü öğrenen İzmirli mühendis, akademisyen, öğretmen ve ev kadını yeni anneler, sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenmiş ve kendi sütünden şifa olması için genç kıza göndermeye başlamıştı. 

Hiç tanımadığı 25 kadının başlattığı "iyilik hareketi" sayesinde yaşama daha sıkı sarılan Gözde Nur Kodaz, kemoterapi nedeniyle kaybettiği saçlarının yerine kullandığı peruk nedeniyle hastanede ve yakın çevresinde masal kahramanı "Pamuk Prenses"e benzetiliyor. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.