Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
AB ülkeleri off-shore firmalara ilişkin bilgilerin paylaşımı konusunda anlaştı

LAHEY (AA) - AB üyesi ülkelerin off-shore firmalarla ilgili bilgilerin paylaşımı konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB maliye bakanları gayri resmi toplantısının ardından açıklama yapan Hollanda Maliye Bakanı ve Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, söz konusu firmalara ilişkin bilgilerin, ilk etapta üye ülkeler arasında deneme amaçlı paylaşılacağını ifade etti.

Panama belgelerinin vergi kaçakçılığıyla mücadeleye yeni bir ivme kazandırdığını belirten Dijsselbloem, AB üyeleri arasındaki bilgi paylaşımının tam olarak ne zaman başlayacağının belirlenmediğini kaydetti.

Terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla çıkarılan söz konusu düzenlemenin, artık daha yaygın kullanılacağına işaret eden Dijsselbloem, Avrupa’da vergi kaçakçılığına karşı tedbir alınmasına yönelik güçlü istek olduğunu dile getirdi.

“Panama belgeleri” olarak basına sızdırılan belgelerde, çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delme amacıyla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve “vergi cenneti” olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki off-shore şirketlere finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde, aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü ismin da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.