Konyalı üreticiler: 'Pancar fiyatı mısırı kurtarsın!'

Konyalı üreticiler: 'Pancar fiyatı mısırı kurtarsın!'
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, bugün yarın açıklanacak olan pancar taban fiyatlarının en azından mısırdaki zararı karşılayacak ölçüde olmasını beklediklerini ifade etti

TMO’nun mısır için açıkladığı taban fiyattan memnun olmayan çiftçi, dört gözle pancar için açıklanacak taban fiyatları bekliyor. Mısırdan zarar ettiklerini ifade eden çiftçiler, pancar için açıklanacak olan rakamla bu zararı telafi edebileceklerini düşünüyor. Konya genelindeki pancar üreticisinin şeker pancarı için açıklanacak olan taban fiyatı dört gözle beklediğini belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Beklentimiz maliyetleri karşılayıp üreticinin emeğinin de karşılığını verecek bir fiyat politikasının uygulanması. Rakam olarak ton başına 2400 TL’nin üzerinde bir rakamın verilmesini bekliyor ve umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BU DÖNEM AÇIKLANACAK RAKAMLAR ÖNÜMÜZDEKİ YILA ETKİ EDECEK

Mısır üreticisinin açıklanan taban fiyatlarla mısır üretimine adeta küstüğünü dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Sadece Konya’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında mısır taban fiyatlarının beklentinin çok altında kaldığına dair serzenişler oldu. Açıklanan bu rakamlarla birlikte mısır üreticileri önümüzdeki yıl mısır üretiminden büyük ölçüde vazgeçeceklerini beyan ediyor. Üretimde sürekliliğin devam edebilmesi için fiyatta da istikrarın sürdürülebilir olması gerekiyor. Bunu başaramadığımız durumda maliyetleri göz önünde bulundurup mısır üretiminden vazgeçmiş oluyoruz” dedi.

SU FAKİRİ TOPRAKLARDA DA SU FAZLASI OLAN TOPRAKLARDA DA AYNI

Bazılarının mısır taban fiyatlarının düşük açıklanmasını Konya Ovası’nda mısır üretiminin önüne geçmek için yapılmış bir çalışma olarak yorumladığını dile getiren Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, “Mısır fiyatları Konya için ayrı, Şanlıurfa için ayrı, Tekirdağ için ayrı açıklanmadı. Türkiye’nin her yerinde geçerli olan bir taban fiyat açıklaması yapıldı. Hadi Konya Ovası su fakiri ve burada ekiminin yapılmaması isteniyor. Su fazlası olan GAP bölgesi için bunu nasıl izah etmek gerekir? Bunun susuzlukla ya da daha az su tüketen tarım ürünlerine yönlendirmeye çalışmakla alakası yok. Mısır fiyatlarının belirlenirken su baz alınmadı” diye konuştu.

377463260-3585432221704805-4342396331587979342-n.jpg

MISIRIN ZARARINI PANCAR KARŞILASIN

Mısır üreticisinin aynı zamanda pancar da ürettiğini dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Kağnıcıoğlu, “Biz istiyoruz ki mısırda uygulanan yanlış taban fiyat politikası pancarda da kendini göstermesin. Pancar fiyatları üreticinin maliyet analizleri doğru bir şekilde yapılıp, emeğin de karşılığının olacağı gerçeğinden hareketle makul bir seviyede açıklansın. En azından mısırdan zarar eden çiftçi, bu zararını pancarla telafi edebilsin. Bölgemizde yaptığımız araştırmalar neticesinde çiftçilerimizin beklentisi şeker pancarı için taban fiyatın 20 lira olarak açıklanması yönünde” ifadelerini kullandı.

bekir-kagnicioglu.jpg

PANCAR STRATEJİK BİR ÜRÜN

Şeker pancarının stratejik bir tarım ürünü olduğuna dikkat çeken Kağnıcıoğlu, “Pancar için açıklanacak rakam da çiftçinin bir sonraki yıl üretip üretmeme yönündeki kararına etki edecek. Şekerin hammaddesi olan pancar, ülkemize önemli döviz girdisi de sağlayan stratejik bir ürün. İşlenme aşamasında sağladığı istihdam alanları ile de önemli bir ekonomik değere sahip. Dolayısıyla şeker pancarının ne kadar kıymetli olduğunun farkında ve bilincinde olarak taban fiyatlar bu mantık üzerinden belirlenmeli” dedi.

HASAT ZAMANINDA DEĞİL, EKMEDEN ÖNCE FİYAT BELİRLENSİN

Çiftçinin yıl boyunca emek harcayıp ürettiği tarım ürünlerinin taban fiyatının hasat döneminde açıklanmasını da yanlış bulduğunu ifade eden Bekir Kağnıcıoğlu, “Mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, hububat ürünleri fark etmeksizin, aslında bütün tarımsal ürünlerin taban fiyatları hasat mevsiminde değil ekim mevsiminde açıklanmalı. Taban fiyatlara göre de çiftçi hangi alanda üretim faaliyeti yapıp yapmayacağına karar vermeli. Şimdi bir bilinmeze ekiyor, değerinin ne kadar olduğunu bilmediğimiz ürünleri hasat ediyoruz. Sonrasında mısırda olduğu gibi çiftçinin maliyetini dahi kurtarmayan rakamlar ortaya çıkabiliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.