Papa, Vatikan'a 12 Müslüman sığınmacıyla döndü

Papa, Vatikan'a 12 Müslüman sığınmacıyla döndü
Katoliklerin ruhani lideri, Yunanistan'ın Midilli Adası'na yaptığı ziyaretten dönerken 12 Müslüman sığınmacıyı da yanında götürdü - Papa Franciscus: - "Bütün silah kaçakçılarını, bir günlerini o kampta geçirmeye davet edeceğim"

VATİKAN (AA) - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, sığınmacılarla dayanışmasını göstermek için ziyaret ettiği Yunanistan’ın Midilli Adası'ndan 12 Müslüman sığınmacıyla Vatikan'a döndü.

Midilli’ye günübirlik ziyaret gerçekleştiren Papa, akşamüzeri Roma’daki Ciampino Havaalanı'na ulaştı. Papa ile adada kalanlar arasından seçilen 12 Müslüman sığınmacı da Roma’ya geldi.

Papa, 13'üncü dış gezisini izleyen gazetecilerle dönüş yolculuğunda sohbet ederek sorularını yanıtladı.

"Bu, benim için ama çok güç bir gündü" diyerek Midilli ziyaretini özetleyen Papa, gezisinin siyasi yönü olmadığını söyledi.

Papa, "Siyasi söylentiler yok çünkü ben, Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmayı çok iyi bilmiyorum. Gazetelerden gördüm. Benim bu gezim, insani bir gezi oldu" diye konuştu.

Savaş ve çatışmaları körükleyen silah kaçakçılarına dikkati çeken Papa, "Bütün silah kaçakçılarını, bir günlerini o kampta geçirmeye davet edeceğim" dedi.

Papa, kendisiyle gelen sığınmacıları neye göre belirledikleri sorusu üzerine kimseye ayrıcalıklı yaklaşılmadığını belirterek, "Hristiyanlar ya da Müslümanlar arasından bir seçim yapmadım. Bu üç ailenin kimlikleri vardı ve seyahat etmek için uygundu. İtalya, Vatikan ve Yunanistan olur verdi ve oldu. Listede iki Hristiyan aile de vardı ancak onların kimlikleri uygun değildi. Kimseye ayrıcalık tanınmadı. Buradaki 12 göçmen de Tanrı'nın evladı" yanıtını verdi.

- Avrupa'ya entegrasyon çağrısı

Avrupa’da entegrasyonda sorun bulunduğuna dikkati çeken Papa, son dönemde Avrupa'da gerçekleştirilen saldırıların bu kıtadaki gettolarda doğup büyüyenler tarafından yapıldığını anımsattı.

Papa, "Avrupa, entegrasyon kapasitesini yeniden ele almalı. Birçok göçmen insan gelmiştir ve onlar kültürlerini zenginleştirmişlerdir. Entegrasyon ihtiyacı var" dedi.

Avrupa’daki bazı ülkelerin sınır kontrollerini arttırdığına ve bunun serbest dolaşım sağlayan Schengen anlaşmasının sonu olup olmadığına yönelik soru üzerine Papa, Avrupa’da korkuları olan halkları anladığını söyledi.

Papa Franciscus, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu insanları karşılama ve onları entegre etme hususunda büyük bir sorumluluk üstlenmeliyiz. Ben, her zaman duvarlar inşa etmenin çözüm olmadığını söyledim. Geçen yüzyılda bir tanesinin yıkılışını gördük. Bu duvarlar, hiçbir şeyi çözmüyor. Biz köprüler kurmalıyız. Akıllıca köprüler kurmalıyız, diyalog ve entegrasyon yoluyla. Korkuyu anlamakla birlikte sınır kapatmak bir şeyi çözmez. Bu tip sınır kapatma, uzun vadede bunu yapan ülkenin kendi halkını kötü etkiler.

Avrupa, acilen karşılama politikaları, entegrasyon, büyüme, iş ve ekonomik reformlar yapmalı. İşte bütün bunlar bize duvar yaptırmayacak köprülerdir."

- Sığınmacılar mutlu

Yolculuk sırasında Papa'nın gezisini takip eden gazetecilerin sorular yönelttiği sığınmacılar arasındaki bir annenin herkesi selamladığı ve sadece mutlu olduğunu söylemekle yetindiği belirtildi.

3 aileden oluşan 12 sığınmacıdan ikisinin mühendis, birinin öğretmen, birinin de terzi olduğu, Vatikan’a yakın Katolik cemaati "Sant’Egidio"nun bakımlarını üstleneceği 3 aileden ikisinin Şam’dan kaçtıkları, diğerlerinin ise terör örgütü DAEŞ kuşatması altındaki Deyr ez-Zor’dan geldiği kaydedildi.

- Papa'dan İstanbul'daki zirve için başarı temennisi

Bu arada, Midilli Adası'na ziyareti dolayısıyla Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ve Yunan halkına hitaben mektup yazan Papa, ciddi zorluklara rağmen göçmenlere kucak açan Yunan halkına hayranlığını dile getirerek, teşekkürlerini iletti.

Papa, mektubunda silah kaçakçılığından, bu tür acil durumlara kadar ülkelerin, uluslararası kuruluşların iş birliğinin yorulmadan desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu çerçevede gelecek ay İstanbul’da yapılacak insani yardım zirvesinin başarılı geçmesi dileğimi bir kez daha yinelemek istiyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.