Paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçildi

Paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçildi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "MGK'nın tavsiye kararıyla paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Mücadelenin ana çerçevesi bir terör örgütüyle mücadele şekline getirilmiştir." dedi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulunda önemli konuların gündeme geldiğini ifade eden Kurtulmuş, bunlardan bir tanesinin özellikle terör örgütüne yönelik operasyonların tamamlandığı ilçelerde ve yerleşim yerlerinde öngörülen çalışmaların gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kurula sunum yaptığını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İlçe ilçe bu sunumlar gerçekleştirildi. Buradaki tahribat, yıkılan evler, yeniden onarılacak olan evler, sağlıklı yapılaşmanın sağlanması, sokak sağlıklaştırmalarının yapılması, altyapının, su ve kanalizasyonun yeniden yapılması, imar ve inşa alanındaki bütün faaliyetlerin yeniden planlandığı bir süreçle karşı karşıyayız. Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320'dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır. Yani 1 milyara yakın bir miktarın sadece bu 5 ilçedeki yeniden yapılanma sürecinde harcanacağı açıkça görülüyor."

Bütün ilçelerde yeniden imar veya birtakım kamulaştırma faaliyetlerinin, kurulacak ofisler vasıtasıyla, vatandaşların rızası üzerine yapılmasının, çalışmaların esasını oluşturduğunu ifade eden Kurtulmuş, zorla, "biz yaptık oldu" anlayışıyla değil, vatandaşların rızasını alarak yeniden bir imar ve inşa faaliyetinin gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Vize serbestisi
Bakanlar Kurulunda Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik'in de sunum yaptığını belirten Kurtulmuş, vize serbestisi üzerinden AB ile uzun zaman devam eden müzakere sürecine değindi.

Bu konuda Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukların aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Geride kalan 3-4 madde oldu. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki irademizin sağlam olduğunu, meseleyi ciddi bir şekilde ele aldığımızı bir kez daha teyit etmek isterim. Türkiye'nin bu ciddiyeti ve meseleye sağlam bir iradeyle yaklaşmasının hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz. Bir mızıkçı anlayış içerisinde, Türkiye'nin vize serbestisine yaklaştığı noktalarda, bu meseleyi geri bıraktırma, bu meseleyi tehir etmek için Avrupa'dan bazı siyasetçilerin içine girmiş olduğu tavırları, davranışları anlamadığımızı, bu söz ve tavırları uygun bulmadığımızı da ifade etmek isterim." dedi.

"Ana çerçeve terör örgütüyle mücadele şekline getirildi"
"MGK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada Paralel Devlet Yapılanması için 'terör örgütü' ifadesi kullanıldı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da bazı açıklamaları var, hükümete dönük tavsiye kararı alındığı şeklinde. Bu tavsiye kararı doğrultusunda ne gibi adımlar atılacak?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Paralel Devlet Yapılanması'nın daha önceki MGK toplantılarında "legal görünümlü illegal yapılanma" olduğunun altının çizildiğini hatırlattı.

Kurtulmuş, daha önceki toplantılarda Paralel Devlet Yapılanması ile ilgili olarak da "devlet olarak topyekun mücadelenin esas alındığı"nın ifade edildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "MGK'nın tavsiye kararıyla birlikte paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Paralel Devlet Yapılanması ilk kez MGK toplantısında tavsiye kararı olarak, bir terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bundan sonraki mücadelenin ana çerçevesi de bir terör örgütüyle mücadele şekline getirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hem hükümet hem gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilecek, uygulama aksatılmadan sürdürülecektir." diye konuştu.

"1915 olayları hakkında söz söyleme, parlamentoların vazifesi değil"
"Almanya Parlamentosunda perşembe günü, Ermeni soykırımı iddialarını yansıtan tasarının oylamaya açılması bekleniyor. Bu konuda beklenen sonuç gelmezse, Türkiye'nin tavrı ne olacak?" sorusu üzerine Kurtulmuş, 1915 yılındaki olaylarda o sırada çok sayıda insanın öldüğünü belirtti. Kurtulmuş, o sırada ölen insanların tamamı, ister Müslüman ister Ermeniler olsun herkesin Osmanlı cihan devletinin vatandaşları olduğunu vurgulayarak, "Bir kere daha 1915 olaylarında hayatını kaybeden Osmanlı cihan devletinin vatandaşları için taziyelerimizi ifade ederiz." diye konuştu.

"Aradan bir asır geçtikten sonra, yeniden bir asır önceki hesabı kurcalamak için, o hesabı, o defteri karıştıranları da anlamanın mümkün olmadığını" belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"1915'teki olayların ne olduğu, ne şekilde cereyan ettiği, hangi saiklerle o noktalara gelindiğinin tespiti ve bu konuda söz söyleme, parlamentoların vazifesi değildir. Bu konuda hiçbir parlamentonun söyleyeceği söze hiç kimse itibar etmez. Bunu, sadece Türkiye olarak söylemiyorum. Dünyada hiçbir kimse, hangi parlamento hangi konuda ne karar aldı diye bunu merak etmez. Parlamentoların vazifesi tarihi olaylar üzerinden eski defterleri karıştırıp, eski günlerdeki birtakım kirli hesapları bugün önümüze sermek değildir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.