"Paralelci Subaylar Darbe Yapıyor, Haberin Olsun"

"Paralelci Subaylar Darbe Yapıyor, Haberin Olsun"
Erzincan'da, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları iddia edilen eski Tuğgeneral Gönültaş'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında tanıklar dinlendi- Tanık Astsubay İ.B:- "Tugayda görev aldıktan sonr

ERZİNCAN (AA) - Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında dönemin 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı olan eski Tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da bulunduğu 14'ü tutuklu 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle, Hasan Coşgun ve Uğur Ergüven'in yanı sıra eski askeri personel Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mehmet Kök, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 30 sanık hazır bulundu.

İzleyiciler ile sanık avukatları ve sanık yakınlarının da katıldığı duruşmaya, tanıkların dinlenmesiyle devam edildi.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanılığında görevli Astsubay İ.B, darbe teşebbüsünün olduğu gece, tabur komutanı Evren Karagülle tarafından aranarak terör saldırısı riski ile göreve çağrıldığını söyledi.

Bu emir üzerine tugaya gittiğini anlatan İ.B, şunları aktardı:

"Tugayda görev aldıktan sonra ilerleyen saatlerde arkadaşım cep telefonuma 'paralelci subaylar darbe yapıyor, haberin olsun' mesajı gönderdi. Gelen mesajın ardından askerlerime bu şerefsizler ve hainlerle işimizin olmadığını ve verilen emirlerin hukuksuz, kanuna aykırı emirler olduğunu anlattım. Şerefimizle ve onurumuzla bu emirlere direneceğimizi belirterek, kim emir verirse versin dışarıya çıkmayacağımızı söyledim."

Tanıklardan Yüzbaşı O.U. ise 15 Temmuz günü Lojistik Şube Müdürü olarak görev yaptığını ifade ederek, "Muhafız bölüğünün kurulması için mutfakta görevli askerlerimden bir kısmının seçildiğini öğrendim. Bunun üzerine komutanı arayarak askerlerin alınması halinde işlerin mutfak bölümünde aksayacağını, söz konusu birliğin kurulması için neden bu kadar acele edildiğini anlayamadığımı ve bu birliğin bir hafta sonra da kurulabileceğini söyledim. Ancak gelen emir doğrultusunda birliğin kurulacağı belirtildi." şeklinde konuştu.

Gün içerisinde eski Tuğgeneral Gönültaş'ın kendisini çağırıp güvenlik seviyesinin 'Davut' durumuna yükseltilmesi halinde tugayda bulunan mühimmatın yeterli olup olmayacağını sorduğunu ifade eden O.U, "Ben Gönültaş'a güvenlik seviyesinin 'Davut' durumuna çıkarılması halinde mühimmatların yeterli olmayacağını söyledim. Ancak mesai bittiğinden ben gerekli mühimmatların ancak pazartesi günü alabileceğimizi söylemem üzerine Gönültaş bana kızarak bu mühimmatları mutlaka gün içerisinde tamamlamamı emretti." dedi.

Tanık ifadelerinin ardından mütalaası sorulan Cumhuriyet savcısı, eksik hususların giderilmesini, tutuklu sanıkların bu halinin devamını istedi.

Söz alan bazı sanıklar ile avukatları da suçlamaları kabul etmeyerek, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, diğer sanıkların mütalaaya karşı savunmalarının alınması amacıyla duruşmayı yarına erteledi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları ve dönemin 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı eski Tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da aralarında yer aldığı bazıları eski 14'ü tutuklu 44 askeri personelin "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.