'Parmak ucuyla gören ressam'dan ailelere tavsiyeler

'Parmak ucuyla gören ressam'dan ailelere tavsiyeler
Yeteneği uluslararası belgesellere konu olan, doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan, engelli ailelerine, çocuklarına güvenmeleri tavsiyesinde bulundu

Doğuştan görme engelli olan ve dokunduğu her şeyin resmini çizebilme yeteneğine sahip ressam Eşref Armağan, engelli çocukları olan ailelere, çocuklarına güvenmeleri tavsiyesinde tavsiyesinde bulundu.

Uluslararası bir televizyon kanalında "Gerçek Süper İnsanlar" belgeselinde yeteneği konu edilen ve görmeden nasıl resim yapabildiği, birçok üniversitede araştırma konusu olan ressam Eşref Armağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan görme engelli olduğunu ancak bunun kendisine hiçbir zaman engel oluşturmadığını söyledi.

"Bir insan bir şeyi öğrenmek istiyorsa önce inançlı olacak"
Engeli çocukları bulunan ailelerden çocuklarına güvenmelerini isteyen Armağan, "Bir insan ne durumda olursa olsun, bir şeyi öğrenmek istiyorsa önce inançlı olacak. Şükürlü, inatçı ve çok sabırlı olacak. O zaman başarılı olur. Bu noktada anne baba çok önemli. Evde engelli birisi varsa, ona kesinlikle 'sen yapamazsın', 'sen kırarsın' diyerek engel olunmamalı. Bu durumda kendine güvenini kazanamaz, engelli olarak kalır." dedi.

"Parmak uçlarım göz alanını harekete geçiriyormuş"
Engelli kişilerin kendilerine güvenmeleri ve yeteneklerini keşfetmeleri gerektiğini söyleyen Armağan, aile desteğinin önemine işaret etti.

Yetenekleri konusunda ABD'deki Harvard Üniversitesinde testler yapıldığını vurgulayan Armağan, "Beni 8 gün boyunca incelediler. 1-2 saatlik seanslarla MR cihazına soktular. 18 saniye küçük bir şeyi elime verip, incelememi istediler ve daha sonra yine 18 saniyede kağıt kalem verip çizmemi söylediler. 20'den fazla küçük şeyin hiçbirinde şaşırmadan çizdim. Çizdiğim şeyi boyutlarına kadar aynı çizdim. Sonuç olarak gören insanlar bir şeye baktığı zaman görsel alanda hareketli ışıklanma olurmuş. Benim ellerim çizmeye başladığı anda, görenlerin kullandığı yeri ışıklandırıyormuşum. Parmak uçlarım göz alanını harekete geçiriyormuş. Parmak uçlarım görüyormuş. Yetkililer benim durumumun dünyada hiç kimsede görülmediğini söylediler." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.