Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

PAVYON HESABI

PAVYON HESABI

1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni trafik sigortası şartları ile birlikte değişen teminatlar ve fiyatlarda yaşanan beklenmedik artış, sürücüler cephesinde adeta şok etkisi yarattı. Tabiri caiz ise pavyon hesabına döndü. Bu süreçte sigorta şirketlerinin de aynı araç ve teminatlar için farklı fiyatlar vermeleri, sürücüleri fiyat araştırması yapmak zorunda bırakırken, acenteler her zamanki gibi araç sahiplerinin yine en önemli yardımcılarından birisi oldu. Saatlerce 1 adet poliçe için fiyat araştıran acente maalesef yine günah keçisi oldu. Tüm bu artışların müsebbibi acenteymiş gibi aldığı komisyona göz diken sigorta şirketleri acentesine verdiği komisyon oranlarını düşürerek adeta acentelerini cezalandırdı. Bu konu sosyal medyada “komisyonuma dokunma” twetleriyle siyasilere ulaştırıldı. Sonuç beklemede, şimdilik ses yok, görüntü yok.

Bilindiği gibi trafik sigortası fiyatları her yıl ocak ayında Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından belirlenmektedir. Bu fiyatlar ise aracın kullanım şekli, ruhsat sahibi, ticari olup olmadığı, kayıtlı olduğu il, poliçenin zamanında yenilenmesi gibi durumlara göre farklılık göstermektedir. 1 Haziran 2015’te zorunlu trafik sigortası genel şartlarında yapılan düzenleme ile teminat ve kapsamlarda değişikliğe gidilmiş, bu durum da sigorta şirketleri kanadında maliyetlerin artmasına ve trafik sigortası poliçelerine zam olarak yansımasına neden olmuştu. Kontrolsuz bırakılan sigorta şirketleri kafasına göre fiyat uygulaması yapmakta adeta Deli Dumrul misali aracı olan herkesi haraca bağlamaktadır.

Zorunlu trafik sigortası fiyatları kişi ve araç özellikleri dışında, teminat kapsamlarına göre de değişiklik göstermektedir. acenteler ise bu süreçte sürücülerin tek tek sigorta firmalarını araştırarak fiyat teklifi almalarının ve zamanlarını boşa harcamalarının önüne geçerek sigorta şirketlerinden en uygun trafik sigortası teklifini müşterilerine veriyor. Böylelikle sürücü, aracı için yaptırdığı sigortasını en uygun fiyata aldığını biliyor. Ama sürekli yükselen trafik sigorta fiyatlarına artık hükümetin de “dur” demesinin zamanı geldi de geçiyor. Siyasilerin bu konuyu meclis gündemine taşıdıklarını biliyoruz.

Bu konunun en kısa sürede “komisyonuna dokunulan” acente açısından  “poliçesine ellenen” vatandaş açısından bir ara yol bulunarak çözülmesini temenni ediyorum.

Kazasız günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR