Payitaht Çarşı Projesi Sancılı Başladı

Payitaht Çarşı Projesi Sancılı Başladı
Bursa’da, AVM’lere karşı mücadele eden çarşı esnafı, verilecek eğitimlerle donanımlı hale gelecek. Ancak esnaf toplantı yerine Bursaspor maçına gidince Vali Münir Karaloğlu, fıkrayla esnafa sitem etti...

Bursa’da, AVM’lere karşı mücadele eden çarşı esnafı, verilecek eğitimlerle donanımlı hale gelecek. Ancak esnaf toplantı yerine Bursaspor maçına gidince Vali Münir Karaloğlu, fıkrayla esnafa sitem etti.

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Valiliği ile Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği’nin düzenlediği "Payitaht Çarşı Projesi" başladı. Çarşı esnafı perakende satış tekniklerinden müşteri ile iletişime, zor müşterilerle başa çıkma yollarından beden dili ve temel İngilizce eğitimlerine kadar bir çok konuda gelişme fırsatı bulacak. Projenin tanıtımı Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa’nın fethinden sonra inşa edilen ve şehir ticaret hayatına olduğu kadar sosyal hayatına da canlılık ve zenginlik katan tarihi çarşılar, son 10 yılda yapılan restorasyon çalışmalarıyla tekrar eski hüviyetine dönmeye başladı. Yapılan düzenlemeler sonucunda Bursa çarşıları her geçen gün güzelleşmiş ve örnek haline gelmiştir. Bizler inanıyoruz ki çarşılar canlıysa şehir canlıdır. Çarşı çökerse şehir çöker. Bu anlayıştan hareketle Bursa’nın değerlerine gösterdiğimiz hassasiyet sonucu Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki restorasyon ve yenileme çalışmaları ile bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağladık. Aynı zamanda çarşıyı büyük alışveriş merkezleri ile rekabet edebilir hale getirme yönündeki çalışmaları da hız kesmeden sürdürüyoruz. Çatı kaplama, cephe düzenleme, bölgedeki tarihi eserlerin restorasyonu gibi çalışmaların ardından şimdi de Kapalı Çarşı’nın restorasyonunu tamamlama aşamasına getirdik. Vatandaşların büyük alışveriş merkezlerinde bulduğu hangi hizmet varsa onları çarşımıza kazandırmak istiyoruz. Çünkü çarşılarımız şehrimizin aynasıdır. Çarşı ne kadar hareketli olursa, Bursa o kadar hareketli olur. Çarşının canlılığının korunması hususunda kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının yanında çarşı esnafına da büyük görevler düşmektedir. Ticaret hayatında insanları karşılamak ve ağırlamak, satış hizmeti vermek, ürünleri en güzel şekliyle tanıtmak beceri ister. Bu beceriyi kazanmada ise eğitim büyük rol oynamaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte gerçekleştirdiği Payitaht Çarşısı projesi kapsamında verilecek olan eğitimler çarşı esnafımızın kalitesi ve eğitim seviyesinin artması en güzel şekilde hizmet vermesi noktasında önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ise, “Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk büyük alışveriş merkezi olan çarşımız, 7 asırlık mazisiyle sadece şehrimizin ve ülkemizin değil, dünyanın da en önemli değerleri arasındadır. Bir zamanlar şehrin ve dünyanın göz bebeği olan bu çarşılar maalesef kendi haline terk edilmişti. 125 yıl önce Koza Han’dan çıkan BTSO, vefa borcunu ödemek ve aslî görevini yerine getirmek için yönünü tekrar içinde filizlenip büyüdüğü bölgeye çevirmiştir. Bölgedeki ticari kültürel ve rekabetçi dönüşüme öncülük etmek üzerimizdeki tarihi bir sorumluluktur. Bugün yaklaşık 4 bin işyerinde 25 bine yakın çalışanı ve ailesiyle birlikte ortalama 100 bin Bursalının hayatını kazandığı ’Tarihi Çarşı ve Hanlara Bölgesi’nin sahip olduğu turistik ve ekonomik potansiyeli yeniden ortaya çıkarmak en önemli projemiz arasındadır. Payitaht Çarşı projemizle BTSO mülkiyetinde olan İç Fidan Han ve Kubbeli Hal’in restore edilmesi gerçekleştirilecektir. Tüketici danışma ofislerinin kurulması, bebek bakım odalarının oluşturulması, mevcut tuvaletlerin modernize edilmesi, zemin döşemelerinin yayaları yönlendirecek şekilde tarihi dokuya uygun olarak yapılması, proje kapsamında belirlediğimiz çalışmalardır. Çarşımız yeniden cazibe merkezi haline getirecek en önemli faaliyetlerimizden biri de esnafımıza dönük eğitim programlarımızdır. Esnafımız BTSO Akademi kapsamında gerçekleştirilecek eğitim programlarında perakende satış tekniklerinden müşteri ile etkin iletişime, zor müşterilerle başa çıkma yollarından beden dili ve temel İngilizce eğitimlerine kadar bir çok konuda gelişim fırsatına sahip olacaktır” şeklinde konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, bu projenin AVM’lere karşı zor günler geçiren Kapalıçarşı’yı canlandıracağını söyledi. Karaloğlu, verilecek eğitimlerle esnafın daha donanımlı ve müşteri memnuniyeti sağlayan bir yapıya kavuşacağını ifade etti. Karaloğlu, Bursaspor maçı dolayısıyla toplantıya esnafın ilgi göstermemesine ise, anlattığı Karadeniz fıkrasıyla sitem etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.