Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Payitaht Müzesi’ne “Konya Panorama 1074” istiyoruz

Payitaht Müzesi’ne “Konya Panorama 1074” istiyoruz

TARİHE YOLCULUK (143)

Payitaht Müzesi’ne, Konya’nın fethinin canlandırıldığı “Konya Panorama 1074”  ne de güzel yakışır. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’ten böylesine güzel bir projeyi hassaten istiyoruz. 

 

İstanbul Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde, İstanbul’un fethi ve İstanbul’un geçmişine dair pek çok bilgi bulabilirsiniz. Yalnız, her panonun yanına geldiğinizde o panodaki yazıları okumanız gerekiyor.

Çünkü; İstanbul medeniyet tasavvurunu, köklü tarihi geçmişini ve mirası olan, tarihî hüviyetini isimlerine yansıtan bir şehirdir. Antik çağlardan günümüze, üstlendiği misyonun, fonksiyonların ve gönüllerde kurduğu saltanatın etkisiyle İstanbul’a çeşitli adlar verilmiştir. Bu isimlerin anlamlı ve zengin hikâyeleri vardır.”

Konya’ya da çeşitli isimler verilmiştir. Bu isimlerin anlamlı ve zengin hikâyeleri olduğu gibi Türkiye Selçuklularına başkentlik yapan Konya, tarihi geçmişi itibariyle Osmanlı’ya yön veren, taht veren, alâmetler veren bir şehirdir. Selçukluların İstanbul’u kuşatmak için büyük çaba ve gayret sarfettikleri de biliniyor.

Haçlıların yaktığı İstanbul’dan yine Haçlı orduları ile Moğolların tarumar ettiği Konya’ya doğru gelirsek, İstanbul Panorama 1453 Tarih Müzesi benzeri bir müzenin darısının Konya’nın başına demekten başka bir söz aklıma gelmiyor. 24 Kasım 2017 - Cuma günü temeli atılan Payitaht Müzesi bunu karşılar mı, bilemiyorum. Ama İslam Eserleri Müzesi’nde Hazret-i Mevlâna ve ailesinin Konya’ya gelişiyle ilgili bir panoramanın yer alacağını biliyorum. Bu da güzel bir uygulama. Çalışmalar gece gündüz devam ediyor.

Payitaht Müzesi’ne, Konya’nın fethinin canlandırıldığı “Konya Panorama 1074”  ne de güzel yakışır. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’ten böylesine güzel bir projeyi hassaten istiyoruz. 

İstanbul’un fethinin canlandırıldığı “Panorama 1453”’ü gezerken gerçekten insanın tüyleri diken diken oluyor. Panoramanın hazırlanışının da ayrı bir hikâyesi var. Oralara fazla girmek istemiyorum. İstanbul’un fethi zaten çağlar üstü bir fetih olarak tarihe geçti. Bundan dolayı Haçlı âlemi biz Türkleri affetmeleri mümkün değil. Başımıza açılan gaileleri bir düşünün…

panorama-1453-2.jpg

Biz 1040’dan beri bu topraklarda varız.

Kaç devlet,

Kaç imparatorluk,

Kaç beylik,

Kaç atabeylik kurmuş aziz bir milletiz.

Çünkü Allah (c.c.) bu milleti yeryüzüne aziz kılmıştır.

panorama-maket.jpg

Çünkü biz, Kudüs’e doğru her geçtikleri yeri yağmalayarak, zulüm yaparak, insan eti yiyerek yamyamlıkta birbirini geçen Haçlı Ordularını Konya önlerinde durduran ve mağlup eden ecdadımız Selçuklular’ın torunlarıyız.

Geçmişi asla unutmayacak ve geleceğe doğru emin adımlarla yürüyeceğiz.

İstanbul halkı, nasıl ‘Latin külahını görmektense Türk sarığı’nı yeğledilerse; 21.yüzyılda hercümerç olmuş dünya insanlığı ve halkları da, tekrar içinde adalet, merhamet ve hoşgörü olan “Türk sarığı” görmeye hasret kalmıştır.

Dünya milletlerinin ve halklarının özgürlük ve adalet hasretini giderecek ulus biziz!

 

PAZARTESİ: Merkez Efendi Türbesi ve Kabristanı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR