Petrol Fiyatları Son 5 Ayın En Düşük Seviyesinde

Petrol Fiyatları Son 5 Ayın En Düşük Seviyesinde
Küresel piyasalarda ham petrol fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi

NEW YORK (AA) - Küresel piyasalarda ham petrol fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Uluslararası en yaygın kullanılan Londra Brent türü ham petrolün varili güne 50,65 dolardan başladıktan sonra 48,17 dolara kadar geriledi ve yüzde 4,9 düşüş kaydetti.

ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı da güne 47,64 dolardan başlamasının ardından 45,31 dolara kadar gerileyerek yüzde 4,9 azaldı.

Böylece, her iki petrol türünün varil fiyatı 30 Kasım'dan bugüne en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Söz konusu tarihte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üye ülkeleri ve Rusya ham petrol üretim seviyelerini bu yılın ilk yarısında kısma kararı almış ve petrol fiyatları aynı gün yüzde 9 artış göstermişti.

Kazançların tamamı yok oldu

OPEC ve Rusya arasındaki anlaşmanın ardından küresel petrol piyasasında fiyatlar son 5 ayda varil başına 50-55 dolar arasında dengelenirken, son haftalarda fiyatlarda aşağı yönlü hareket hız kazanmıştı.

İki hafta önce yaklaşık yüzde 7 düşüş kaydeden ham petrol fiyatları, bugün de yüzde 5'e yakın değer kaybetti.

Böylece, 30 Kasım'da OPEC ile Rusya arasındaki anlaşmanın ardından petrol fiyatlarında elde edilen kazançların tamamı bugün itibariyle silindi.

Uzmanlar, anlaşmanın bu yılın ikinci yarısında da uygulanmaya devam etmesi konusunda belirsizliğin devam ettiğini belirtirken, OPEC'in 25 Mayıs'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenleyeceği toplantının piyasa ve fiyatlar için önemine dikkati çekiyor.

ABD'nin üretimi son 5 ayda yüzde 6,9 yükseldi

Ayrıca, ABD'nin artan ham petrol üretiminin küresel arz fazlasını yükselttiğine işaret eden uzmanlar, bunun fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu vurguluyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin ham petrol üretimi kasım ayı sonunda günlük ortalama 8,7 milyon varilken, geçen hafta 9,3 milyon varile yükseldi.

Böylece, ABD'nin ham petrol üretimi son 5 ayda yüzde 6,9 yükselmiş oldu.

EIA verilerine göre, ülkede ham petrol üretimi 11 haftadır üst üste artış gösteriyor.

Muhabir: Övünç Kutlu

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.