Phaselis Antik Kenti'ni sikkelerle anlattılar

Phaselis Antik Kenti'ni sikkelerle anlattılar
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü'nde açılan sergide, Phaselis Antik Kenti'nde kullanılan sikkelerin seramikten benzerlerine yer verildi- Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Arslan:- "Amacımız, Akdeniz'de önemli bir ticaret merkezi olan Phaselis'in İsa'dan

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından, Phaselis Antik Kenti'nde kullanılan sikkelerin seramikten benzerlerinden oluşan sergi açıldı.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan'ın küratörlüğünde, seramik sanatçısı Serdar Aslan tarafından, Phaselis'in ekonomik yapısı, yöneticileri, inancı, teknolojik ve ekonomik gelişimini sikkelerle anlatmak için çalışma yürütüldü.

Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmada, sanatçı Serdar Aslan, Phaselis sikkelerinin seramikten örneklerini yaptı. Orijinalinden dört kat büyük seramik sikkelerle Phaselis'teki gemi teknolojisinin gelişimi, yöneticiler ve ekonomik değişim anlatıldı.

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Murat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milattan önce 6. yüzyıldan milattan sonra 3. yüzyıla kadar Phaselis'teki ekonomik gelişmelere ışık tutacak bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Kazılarda gün ışığına çıkarılan Phaselis sikkelerini dört kat büyütülerek, seramikten benzerlerinin yapıldığını anlatan Arslan, "Amacımız, Akdeniz'de önemli bir ticaret merkezi olan Phaselis'in İsa'dan önce 6. yüzyıldan itibaren kronolojik olarak değişen ve ekonomik yansımaları olan sikkeleri yerli ve yabancı izleyicilere bilimsel amaçlı sunmak" dedi.

- "Antik liman kumu, gümüş ve altın karışımı da kullandık"

Seramik sanatçısı Serdar Aslan da 20 sikkeden oluşan seramik sergisini detaylı taramalar sonucu hayata geçirdiklerini söyledi. Aslan, sikkelerin üzerinde Phaselis'in inançlarını, savaş teknolojilerini, ticaretlerini, gemi teknolojilerini yansıttıkları vurguladı.

Aslan, sergi kapsamında antik liman kumuna gümüş ve altın tozu katarak bir de Phaselis'e özgü gemi rölyefi yaptıklarını ifade etti.

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü salonundaki sergi, iki ay açık kalacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.