Philadelphia Fed Başkanı Harker:

Philadelphia Fed Başkanı Harker:
"Faiz artırımı kararı almadan, enflasyon verilerinin güçlenmesini beklemek ihtiyatlı bir yaklaşım olur"- "Enerji fiyatları tekrar artmaya başladığında enflasyonun yüzde 2'ye yükseleceğine inanıyorum"

NEW YORK (AA) - Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyon güçlenene kadar ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı konusunda beklemesinin ihtiyatlı olacağını bildirdi.

Harker, ABD'nin Delaware Üniversitesi Ekonomik Eğitim ve Girişimcilik Merkezinde yaptığı konuşmada, "İkinci bir faiz artırımı kararı almadan, enflasyon verilerinin güçlenmesini beklemek ihtiyatlı bir yaklaşım olacaktır" dedi.

Düşük enerji fiyatlarını ve ABD dolarının güçlenmesini, enflasyonu düşük tutan nedenlerin başında gösteren Harker, "Enerji fiyatları tekrar artmaya başladığında enflasyonun yüzde 2'ye yükseleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Fed'in aldığı finansal planlama kararlarının ABD'nin makroekonomik verilerine bağlı olduğunu kaydeden Harker, Fed üyelerinin görüşlerinin de bu verilere bağlı olarak değişebileceğini söyledi. Harker, gelecekte kendisinin Fed'e yapacağı tüm tavsiyelerde ekonomik verilerin önemli bir rol oynayacağına dikkati çekerken, ABD enflasyonunun bu yılın ikinci yarısında yıllık ortalama yüzde 1,5 artacağını öngördüğünü dile getirdi.

Öte yandan, Fed'in faiz artışının beklenenden daha erken gelebileceğine dair olasılığı da gözardı etmeyen Harker, "Eğer finansal dalgalanmalar çabucak ortadan kalkar ve enflasyon hızlı şekilde yükselirse, ekonomik politikalar biraz daha agresif bir yaklaşım gerektirebilir" yorumunu yaptı.

Yaklaşık 10 yıl aradan sonra geçen sene aralık ayında ilk defa faiz artırımına giden Fed'in bu yıl dört faiz artışı daha yapması bekleniyordu.

Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yaptığı sunumda, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetlerinin Amerikan ekonomisindeki büyümeyi daha az destekler hale geldiğini söylemişti. Bu gelişmelerin ekonomiyi beklenenden kötü duruma getirmesinin faiz artış hızını düşürebileceğini belirten Yellen, buna karşın böyle bir yargıya varmak için henüz erken olduğunu dile getirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.