'Pişmanlık Duyan Vatandaşlara Etkin Pişmanlık Hükümleri Uygulanacak'

'Pişmanlık Duyan Vatandaşlara Etkin Pişmanlık Hükümleri Uygulanacak'
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Güre, FETÖ'nün gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, FETÖ/PDY'nin 15-16 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi.

Başsavcı Güre yaptığı yazılı açıklamada, FETÖ/PDY terör örgütünce 15-16 Temmuz'da cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırılmaya, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edildiğini, ayrıca Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunulduğunu anımsattı.

Milletin feraseti, başta emniyet kuvvetlerinin ve diğer tüm kamu kurumlarının fedakarca canı pahasına mücadelesi ile söz konusu girişimin bertaraf edildiğini, bu girişimle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmaların yürütüldüğünü hatırlatan Güre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 11 farklı soruşturmanın iki ana hat üzerinden yürütüldüğünü belirtti.

FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz'daki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında TCK'nın 314. maddesi kapsamında "silahlı örgüt" olduğu konusunda tereddüt bulunmadığını kaydeden Güre, açıklamasında şunlara yer verdi:

"İkinci soruşturmalar ise söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup, TCK'nın 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir. Özellikle TCK'nın 314. maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edilmektedir."

TCK'nın 314. maddesinin üçüncü fıkrası ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağının hüküm altına alındığını vurgulayan Güre, dolayısıyla TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri için de uygulanmasının söz konusu olacağını kaydetti.

"FETÖ/PDY'nin 15-16 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır." ifadelerine yer veren Güre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediğinin araştırıldığını, daha sonra hukuki durumlarının değerlendirildiğini aktardı.

Güre, açıklamasında şunları kaydetti:

"TCK'nın 221. maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacaktır. Bu şekilde pişmanlık duyan ve TCK'nun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde etkin pişmanlık yasasından yararlandırılacaklardır."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.