Piyasalar "büyüme" beklentilerine yoğunlaştı

Piyasalar "büyüme" beklentilerine yoğunlaştı
Uluslararası piyasalar, ABD, Avrupa ve Asya ekonomilerinin farklı büyüme görünümlerinden yön buluyor

Dolar, Çin'de yavaşlayan imalat sanayi büyümesi ve Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde teşvikleri genişletmesin, ABD ve Asya ekonomilerinin büyüme görünümlerinin ters yönde hareket ettiğinin altını çizmesinin ardından, yen karşısında yaklaşık yedi yılın en yüksek seviyesine çıkarken, altın değer kaybetti.

 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Hong Kong saati ile 12:51'de, yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve doların yen karşısında 112.73 ile Aralık 2007'den bu yana en güçlü seviyesine ulaşması ile birlikte, en son Haziran 2010'da görülen bir seviyeye doğru ilerliyor. Altın spot piyasada yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,169.86 dolara inerken, gümüş yüzde 1.1 geriledi. Güney Kore para birimi won yüzde 0.4 değer kaybederken, Japon yenindeki gerileme müdahale spekülasyonunu artırdı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 geri çekildi.

Önemli para birimlerinin büyük bölümü, 31 Ekim'de açıklanan ABD tüketici güveni ve imalat sanayi verilerinin, dünyanın en büyük ekonomisinin görünümünün Avrupa ve Asya ekonomilerine göre çok daha güçlü olduğunun altını çizmesinin ardından, bugün dolarkarşısında zayıf seyretti. Çin'de haftasonu açıklanan resmi fabika üretimini göstergesi Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düşüş gösterirken, bugün açıklanan özel sektör göstergesi Eylül ayına göre değişmedi. Japonya'da piyasalar, merkez bankasının daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal gevşeme programını artırark yatırımcıları şaşırtmasının ardından bugün tatil nedeniyle kapalıydı.

Singapur'da Standard Chartered Plc yatırım stratejisti Audrey Goh, "Dolardaki güçlü seyir, ABD, Japonya ve Euro Bölgesi faiz görünümlerinin farklılaşması ile birlikte devam edecek," dedi ve "ABD'deki büyüme ivmesi oldukça güçlü. Avrupa, diğer taraftan, zayıflayan ekonomik veriler görmeye devam ediyor. Bu durum, Japonya Merkez Bankası'nın geçen haftaki hareketi sonrası, Avrupa Merkez Bankası üzerindeki daha fazla gevşemeye gitme baskısını artıracak" şeklinde görüş bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.