Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalar TCMB’yi Bekliyor

Piyasalar TCMB’yi Bekliyor

Para piyasalarını etkileyen hareketlerin yine dış kaynaklı olduğunu söyleyelim. Geçtiğimiz hafta ABD tarafından tarımdışı istihdam raporu açıklandı. ABD ekonomisinin gidişatını gösteren bu veri çok önemlidir. Beklentilerin çok üstünde iyi gelen veri sonrası ABD doları tüm dünya piyasalarında değer kazandı. Euro/Dolar paritesi 1,37 seviyelerinden 1,3580 seviyesine kadar düştü. Bu bir anlamda doların değer kazanıp Euro’nun değer kaybettiği anlamına geliyor. Dolar/TL paritesi son bir aydır 2,100-2,144 aralığında hareket ediyor ve bu seviyelerin pek dışına çıkmıyor. Çok olumsuz bir gelişme olmaz ise hem dışarıda hem içeride dolar/TL’nin 2,100-2,160 seviyesindeki seyrini devam ettireceğini bekliyoruz.

Yine dışarıdaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Irak’ta ISİD’in elinde bulunan 49 vatandaşımız ve konsolosumuz hala rehin ve belirsizliğini koruyor. Piyasalar için bu gelişme hala endişeli bekleyişle seyrini sürdürüyor.

Rusya-Ukrayna gerginliği, Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler para piyasalarında tedirginlikle izlenen gelişmeler olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta yine Avrupa’da ECB toplantısı vardı. Faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. Daha önce yapılan parasal genişlemenin etkilerine bakılacağı açıklaması geldi. Fakat Avrupa’nın işinin hala zor olduğunu söyleyebiliriz. ABD ekonomisinden iyi veriler, iyi haberler geliyor. Avrupa Birliğinden ise yani Euro bölgesinden iyi haberler gelmiyor.

İçeride ise 17 Temmuz’da TCMB toplantısı var. Yine faizlerin yüksekliği tartışması devam ediyor. Başbakan Erdoğan ve ekonomi bakanı Zeybekçi sert eleştirilerine devam ediyor. Bu eleştirilerin gölgesinde TCMB ne yapacak, gelecek hafta bunu göreceğiz. Ben yine TCMB’nin faizlerde 0,50 ya da 0,75 baz puanlık bir indirime gitmesini bekliyorum. 1 ya da 1,25 oranında gelecek bir faiz indirimi oldukça sert bir faiz indirimi olacağından piyasaların tepkisi de bir hayli sert olabilir. Ben onun için TCMB’nin yine ölçülü faiz indirimlerine devam etmesini bekliyorum.

Euro için geçtiğimiz haftaki yazımda da belirtmiştim. Beklentimiz 2,900 ortası olmak üzere 2,860-2,920 aralığında beklentimiz olduğunu belirtmiştim. Yaklaşık iki haftadır bu aralıkta devam ediyor.

BİST( Borsa İstanbul) ise 80,000 seviyelerine geldikçe satış baskısı altında kaldı. Geçtiğimiz hafta 76,500 seviyelerine kadar düşen Borsa İstanbul bugünlerde 79,000 seviyelerini test ediyor. 79,000 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanabilirse ilk hedef 82,000 seviyeleri olacaktır. Fakat etrafımızda yaşanan bunca olumsuzluk varken Borsa İstanbul’un toparlanıp yükseliş yaşaması bir hayli zor görünüyor. Özellikle Irak’ta son yaşanan gelişmeler göz önüne alınırsa olumsuz gidişatın ne derece etkili olduğunu görebiliriz.

Altın son yaşanan gelişmelerden nemalanmaya devam ediyor. Altın fiyatlarında durulma görebilmemiz için Irak, Suriye ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin ortadan kalkması lazım, buradaki olumsuzluklar devam ettikçe altın fiyatlarında yukarı hareketler devam edecektir. Ne zaman ki ortam düzelir düşüşler başlar, Altın’ın Ons’u 1318 dolar, 24 ayar Altın’ın gram fiyatı da 90 TL. seviyelerindeki seyrini sürdürür.

Yine Irak, Suriye ve Rusya-Ukrayna kaynaklı olumsuzluklardan en çok etkilenen petrol fiyatlarıdır. Petroldeki yükselişlerde hız kesmiyor. Brent Petrolün varil fiyatı 110 dolar oldu. Petroldeki her yükseliş Türk ekonomisi için bir tehlike olduğunu da unutmamak gerekir.

Piyasaların bu haftayı yatay geçirmesini bekliyorum. Özellikle TCMB’nin 17 Temmuz toplantısına kadar yatay bir hareket olacaktır.  Toplantıda yapılacak faiz indirim miktarı da piyasaların yönünü belirleyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR