Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalarda Deprem

Piyasalarda Deprem

Küresel piyasalarda çok hareketli günler geçiriyoruz. Dolar ve Euro da yükselişler, borsada sert satışlar görüyoruz.

Bu günleri, günler öncesinden köşe yazılarımda yazdım. Dolar 2,200-2,225 bandında hangi seviye olursa olsun alım yapmak lazım dedim. Beklentim 2,280-2,300 aralığı idi. Fakat işin içine siyasi tansiyonda girince dolardaki hareketlilik 2,360seviyelerine kadar geldi. Euro/TL’de ise 2945 seviyelerindeyiz. Borsa İstanbul ise 86 bin seviyelerini gördükten sonra 82 bin seviyelerine kadar düştü.

Sevgili dostlar 17 Aralıkta ABD Merkez Bankası FED’in toplantısı var. Bu toplantıda FED faiz artırımlarının ne zaman olacağı ile ilgili ipuçları verecek. Piyasalarda bunu fiyatlayacak, dövizdeki yükselişin bir başka sebebi de budur.  FED faiz artırımlarının yakın olduğunu söylerse dolardaki yükselişler hızlanacak, yukarı hareketler artacak eğer FED faiz artırımları için hala faizler uzunca bir süre düşük kalacak derse dolara sert satışlar gelebilir. Bunu da 17 Aralıkta FED toplantısından sonra göreceğiz.

Hafta başında gelen veriler Türk ekonomisinin çok da iyi olmadığını gösterdi. Sanayi üretimi ve büyüme rakamları beklentilerin altında kaldı. 2,3 beklenilen 3’ncü çeyrek büyüme rakamı 1,7 geldi. İşsizlik 2011 Şubatından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Bir de bunların üstüne FED’in faizlerle ilgili yapacağı toplantı çıkınca gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi bizde de para çıkışları var.

Endonezya Rupisi, Hindistan Rupisi ve Rusya Rublelerinde sert satışlar var. Rusya doların çıkışına döviz satarak müdahale ediyor. Bu ülkelerden para çıkışları bize göre daha fazlaydı. Rusya döviz satımı yetmeyince faizlerde artırıma gitti. Rusya ‘da gösterge faizi 10,50’den 17’ye yükseltildi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş Rusya’nın ekonomisini daha fazla vuruyor. Buna nazaran petroldeki düşüş bizi daha olumlu etkiliyor. Cari açıkta gözle görülen iyileşme var. Petrol fiyatları düştükçe cari açıkta düşmeye devam edecek. Bu da ekonomiye olumlu olarak yansıyacak.

Gelişmekte olan ülkelerle birlikte bizde de para çıkışları devam edecek olursa TCMB para Piyasaları Kurulu piyasalara müdahalede bulunacaktır. İlk önce günlük 40 Milyon dolar olan döviz satım ihalelerini 200 milyon dolara çıkaracaktır. Bu da yeterli olmazsa TCMB faizlerde artırıma gidecektir. Dövizdeki yükseliş çok hızlı oldu, bu yükselişi de Merkez gerekli adımları atarak engelleyecektir.

Genel olarak bakacak olursak dolardaki yükseliş tüm gelişmekte olan ülkelerde yaşanan para çıkışlarına paralel bizde de yükseliş yaşanıyor. Biz de farklı olarak siyasi alanda yaşanan gelişmelerde dövizin yükselişinde ayrıca bir etken olduğunu belirtelim.

Altın fiyatlarının da yükseldiğini görüyoruz. 24 Ayar altının gramı 90 TL seviyesinde hareket ediyor. Piyasalardaki gidişin ne yöne olacağını bundan sonra FED’in atacağı adımlar belirleyecektir. FED faiz artırımları ile ilgili vereceği her ipucu piyasalarda dikkatle izlenecektir. Dövizdeki hareketlilik aşırı oynaklığa dönüşecek olursa Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ı piyasalara doğrudan müdahale ederek döviz satımı yapabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR