Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalarda endişe

Piyasalarda endişe

Devlet büyüktür, yapması gerekeni, yapılması gerekeni zamanı gelince yapar. Allah devletimize zeval vermesin. Evet terör olaylarından bahsediyorum. Devlet bir bedel ödeme uğruna da olsa gerekeni yapıyor ama unutulmamalı ki devlet bir bedel öderken karşılığında da on misli bedel ödetir. Hükümet sabırla sona ermesini beklediği haince şerefsizce kalleşçe saldırılara gereken cevabı vermiştir ve verecektir de. Para piyasalarında büyük dalgalanmalar yaşanacaktır. Fakat devletin büyüklüğü işte burada belli olmaktadır. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın  ‘terör grupları silahlarını bırakıncaya kadar eylemlere son verinceye kadar üzerlerine gidilecektir, terör sona erdirilecektir’ açıklamaları bu millete moral vermektedir. Gün birlik beraberlik  ve kardeşlik günüdür.

Döviz fiyatlarındaki dalgalanmada olaylar bitince durulacaktır. Bir miktar daha sakinleşecektir fakat şu anda piyasalardaki dalgalanma tüm hızıyla devam ediyor. Terör olayları devam ederken hükümet ısrarla sabırla çözüm sürecinin sona ermemesi için bekledi. Suruç’taki IŞİD terör saldırısı ve akabinde evinde uyurken iki polisimizin şehit edilmesi bardağı taşıran son damla oldu. IŞİD’in zaman zaman sınırın karşı tarafından açtığı ateşler sonucu birçok sivil vatandaşımız ve askerimiz şehit oldu veya yaralandı. Bunların karşılığı olarak da devletimiz gereken adımları atmaya devam ediyor.

Teröre neden girdiğimize gelince ben bir ekonomi yazarıyım. Terör ekonomiyi çok yakından ilgilendirir. Ben geçmiş yazılarımda ısrarla döviz fiyatlarındaki düşüşlerin aldatıcı olduğunu dolardaki düşüşün yalancı bahar olduğunu vurguladım. Ve en son yazımda müthiş bir başlık atarak fırtına öncesi sessizlik dedim. Bunları yazarken de yazılarımın içeriğine hep şunu yazdım, dışarıda FED’in faiz artırımlarına başlayacak olması ve Yunanistan’ın Euro bölgesindeki durumu doların yükselmesine bir sebep ve Euro’daki düşüşlerin de habercisidir. İçeride ise hükümet kurma çabaları, koalisyonun olup olmayacağı durumu olursa kiminle nasıl olacağı ve sınırımızda yaşanan terör olayları bunların hepsinin dövizin yükselişinin habercisidir. Onun için hep düşüşlere aldanmayın dolarda ve Euro’da yukarı yönlü yeni dalgalanmalar göreceğiz dedim.  Altını çizerek de Suriye sınırımızdaki olayların önemli olduğunu vurguladım. Geldiğimiz noktada bizi haklı çıkardı. Hem Dolar da hem de Euro’da yukarı yönlü dalgalanmalar devam ediyor. Ben bu dalgalanmaların Dolar ve Euro’daki yükselişlerin devam etmesini bekliyorum. Yukarıda belirttiğim gibi dışarıda FED faktörü içeride ise koalisyon çalışmaları ve Suriye sınırımızdaki terör olayları  bunlar dövizdeki yükselişlerin habercisidir. Önceki gün yabancı yatırım bankası Citi Group’un yapmış olduğu TL’yi Dolar ve Euro karşısındaki sepete karşı(3,20 ye kadar) satın raporu piyasalardaki endişeyi artırdı. Doların tüm uluslararası piyasalarda değer kazanma sürecinin başlamış olması terör olaylarının artması önümüzdeki günlerde Dolar ve Euro’daki yükselişleri artıracaktır.

Borsa İstanbul (BİST)’de ise satışlar sürüyor. 77,000 seviyelerine kadar geri çekildik. Daha önceki yazılarımda açık açık ve net olarak yazmış olduğum gibi 86,000 seviyelerine gidecek, fakat orada kalıcı olmayacak ve geri çekilecektir. İlk önce 77,000 daha sonra 73,000 seviyelerine kadar satışlar bekliyorum demiştim. İlk hedef 77,000 seviyeleri test ediliyor. Önümüzdeki süreçte 73,000 ve 71,000 seviyelerine kadar daha düşüşler olabilir. Hükümet kurulamaması bu süreci hızlandırır. Güçlü bir hükümet kurulacak olursa  bu piyasalar için olumlu olacaktır. Bist’te de yukarı hareketler başlayacaktır. O zaman 90,000 seviyeleri yukarıda hedef olacaktır. (Kurulacak hükümetin yapısı ve ekonomi yönetimine göre).Piyasalar tamamen veri akışından uzaklaştı, gelen verilerin şu anda hiç etkisi yok. Tamamen terör ve koalisyon çalışmaları fiyatlara yansıyor.

Bu akşam FED toplantısının sonucu var. Piyasalar bir faiz artırımı beklemiyor. Fakat bu ortamda bir faiz artırımı sinyalleri verilecek olursa Dolar/TL ve Euro/TL’de yeni zirveleri rahatlıkla görebiliriz.

Altın fiyatları 95 TL seviyelerine kadar geri çekildi. Yaklaşık 6 aydır altın fiyatları 100-105 TL arasındaydı. Ve ben düşüşlerin çok zor olduğunu düşerse de 95 TL en iyi gelebileceği yer demiştim. Hepimizin gördüğü gibi 95 TL’ye kadar düşen altın tekrar yukarıya doğru başını kaldırdı. 97 TL seviyelerinde, ben altında daha fazla düşüş beklemiyorum. TL bazında dip 95 TL’dir. Alım için uygun fiyatlardır. Özellikle belirtmek istiyorum; Dolar/TL’de önümüzdeki hafta 2.80 üzerinde bir fiyatlama göreceğimizi  düşünüyorum. Ağustosun ilk haftası hatta Ağustos ayının tamamı Dolar/TL için epey sıcak geçecek. Dolar, seçimlerin ardından gördüğü 2.80,9 seviyelerini deneyecektir. Gerginliğin devam etmesi durunda bu seviyeleri rahat geçip yeni zirvelere hareket edeceğiz. Euro/TL’de ise 3100 seviyelerinde rakamları bekliyorum. Dolar/TL ve Euro/TL  deki dalgalanmanın sebepleri dışarıda Fed faktörü içeride ise artan terör, sınırlarımızda yaşanan olaylar ve hükümet kurulma süreci. Sonuç olarak terörün bitmesi ve güçlü bir hükümetin kurulması durumunda bu süreç tersine dönebilir  fakat şu anda her şey olumsuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR