Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

PİYASALARI ÇİN ÇARPTI

PİYASALARI ÇİN ÇARPTI

Çin öncülüğünde yaşanabilecek küresel yavaşlama endişeleriyle piyasalarda sert kayıplar görüldü. Düşüşlerle birlikte 400 milyar Euro’luk kayıp olduğu belirtildi.

     Güne Asya borsalarındaki sert kayıplarla başladık. Japonya, Endonezya ve Çin borsaları son 7 yılın en düşüğünü gördü.

      Avrupa borsalarında ise son 6,5 yılın en düşüğünü gördük.

      Çin Merkez Bankası Yuan’ı % 2 devalue etti. Çin Merkez Bankası Yuan’ın daha fazla düşmesi için neden olmadığını söylese de yatırımcılar Çin Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirmesini bekliyor. Bu da Yuan’da daha fazla değer kaybı anlamına geliyor.

       Dün meydana gelen küresel dalgalanmadan BİST Borsa İstanbul’da nasibini aldı. Gün içerisinde % 6 civarı kayıplar görülen Borsa İstanbul’da gün sonu %3,33 kayıpla kapandı. Dolar ve Euro’da gün içerisinde sert dalgalanmalar gördük. Dolar/TL gün içerisinde 2,980 seviyelerini test etse de günü 2,930 seviyelerinden kapattı. Euro/TL ise 3,470 seviyelerini test ettikten sonra günü 3,380                                                                                                                                                                               seviyelerinden kapattı. Son yazımda TCMB’den bir hamle gelmez ise Dolar/TL 3,000, Euro/TL 3,500 seviyeleri artık konuşulacak demiştim. Bu seviyeleri gün içerisinde test ediyoruz. İçeride yaşanan siyasi belirsizlikten dolayı da bugünlerde bu seviyelerde dalgalanmalar devam edecektir. Dışarıda hala FED faktörü var. FED’in faiz artırımlarına başlayacak olması doları daha güçlü kılmaya devam ediyor. Önceki gün yaşanan Çin merkezli dalgalanmalarda Euro, dolar başta olmak üzere tüm para birimlerine karşı değer kazandı. Fakat kazanımları yine gün içerisinde geri verdi.

     Piyasalar hala tedirginlik içerisinde, dışarıda Çin tarafından gelecek haberlere kulak kabartıldı. Yine dışarıda ABD’den gelen veriler takip edilmektedir. Gelen iyi veriler piyasalar için gelişmekte olan ülkeler için kötü, her gelen iyi haber FED’in faiz artırımlarına bir adım daha yakın olduğunun habercisidir. ABD tarafından gelen kötü veriler ise piyasalara moral veriyor. Faiz artırımlarını öteleyecek olan bu verilerde piyasalar tarafından iyi karşılanıyor.

      İçeride ise siyasi belirsizlik yeni seçimlerle giderilmeye çalışılıyor. Ülke yeniden seçime gidiyor. Bir seçim hükümeti kurulmak üzere hazırlıklar yapılıyor. Seçimlerden sonra siyasi tablo nasıl şekillenir bilmiyoruz ama önümüzdeki günlerde yeni anketler gelmeye başlayacak. Bu piyasalara biraz yön verecek. İşte o zaman siyasi tansiyon biraz düşebilir. Fakat piyasalardaki dalgalanmalar devam edecek diye düşünüyorum. Yine hatırlayacağınız gibi son yazılarımda piyasalarla ilgili yorumlarımda hep piyasaların yukarı yönlü dalgalanacağını belirttim. Yani döviz fiyatları yukarı gidecek anlamında, geldiğimiz nokta söylediğimizle aynıdır. BİST Borsa İstanbul için 77,000-75,000-73,000 ve 71,000 seviyelerine kadar kademeli olarak düşüşler beklediğimizi yazdık. Önceki günkü Çin depremi sonrası Borsa İstanbul 70,800 seviyelerine kadar düştü.

    Altın için de ne söylediysek o 95-96seviyelerinden daha aşağılara gitmez. 105-110 seviyeleri hedefiyle 95-96 seviyelerinden altın alabilirsiniz dedim. Altın 111 seviyeleri yine önceki gün test etti. TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesini gördü 

 Ben bu süreçte altında yine fazla düşüşler beklemiyorum. 98 TL ile 111 TL arasında dalgalanacaktır. 111 seviyelerinin üstüne kendine atacak olursa ilk gideceği yer TL karşısında 116-117 TL aralığı olacaktır.

      Dolar/TL ve Euro/TL’deki dalgalanmalar devam edecek. Biz gelişmek te olan ülkeler arasında en kırılgan duruma geldik. İçerideki siyasi tansiyonun yüksek olması risk primini de etkiliyor. Önümüzdeki günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek not indirimleri de işin tuzu biberi olacaktır. Böyle bir ihtimal piyasaların ateşini daha da çok artıracaktır.                     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR