Pkk İle İkdp Arasında Çatışma

Pkk İle İkdp Arasında Çatışma
Irak'ın dağlık kesimlerinde, PKK ile İKDP arasında "mevzi kapma" nedeniyle çatışma çıktı

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine bağlı dağlık kesimlerinde PKK ile İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) arasında çatışma çıktı. 

İki örgüt arasındaki çatışmanın Hinere, Keleşin ve Sakar bölgelerinde "mevzi kapma" sebebiyle yaşandığı belirtildi. Bu sabah başlayan silahlı çatışmada, PKK militanlarının, İKDP'nin 2 mensubunu öldürdüğü kaydedildi. 

Erbil'de yaşayan İKDP Yöneticisi Muhammet Salih Kadiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK militanlarının, Erbil kentine bağlı  Hinere, Keleşin ve Sakar bölgesinde konuşlanan "Peşmergelerine saldırdığını" ve çıkan çatışmalarda 2 üyelerinin öldürüldüğünü  söyledi. 

Kadiri, PKK'nın bir süredir partilerine bağlı Peşmergeleri kuşatma altında tuttuğunu ve üyelerinin yerleştiği Hinere, Keleşin ve Sakar bölgelerini terk etmelerini istediğini belirterek, "Bölgede kalmaya devam ettiğimiz için, PKK, bu sabah Peşmergelerimize saldırdı. 2 arkadaşımız şehit oldu. Biz de mecburen kendimizi savunmak zorunda kaldık" dedi.

PKK militanları ile İKDP Peşmergeleri arasında bir süredir alan hakimiyeti ile ilgili gerilim yaşandığını ifade eden Kadiri, "Kandil Dağları'nın İran ve Irak sınırlarında kalan bölümünde karargah kurmak isteyen İKDP Peşmergeleri, PKK militanlarının engeliyle karşılaştı. Peşmergelerimiz kuşatma altına alındı. Bunun sonucunda çatışma yaşandı. Çatışmalar devam ediyor. PKK bizi oradan çıkarmak istiyor. Ancak biz, orada askeri merkez kurmakta kararlıyız. Çünkü oralarda şehitlerimizin mezarı var" bilgisini paylaştı.

Bu arada terör örgütü PKK'ya yakınlığıyla tanınan Süleymaniyeli Kürt siyasetçi Muhammet Emin Pencüvini de PKK ile İKDP arasında çatışma çıktığını doğruladı. Bölgedeki Kürt medyasına değerlendirmede bulunan Pencüvini, "PKK'daki arkadaşlar, beni arayarak çatışma çıktığını ve halihazırda devam ettiğini söylediler. Bana göre bu çatışma hiçbir tarafın yararına değil. Sorunun diyalogla çözülmesi gerekiyor. Burada IKBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve diğer tüm siyasi taraflara büyük bir görev düşüyor. Etkili ve şahsiyet sahibi Kürt siyasetçilerin araya girerek yeni bir "kardeş savaşına" izin vermemeleri gerekiyor" diye konuştu. 

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi sitesinde, PKK militanlarının İKDP üyelerine düzenlediği saldırı sonucu 3 kişinin öldüğüne yer verildi. 

İKDP, 1945 yılında Kadı Muhammet tarafından kuruldu. İran'a karşı silahlı mücadele veren parti, 1995 yılından itibaren Irak Kürdistan Bölgesi'nin güvenliği için bulunduğu bölgelerden çekilmiş ve çatışmaları durdurmuştu. İKDP daha önce bulundukları Kandil Dağı'nı boşaltıp Erbil'in Koya ilçesine yerleşmişti. İran'ın Mahabad kentinde Ferinaz Hosrevani adlı bir genç kızın intihar etmesi üzerine başlayan olaylar nedeniyle İKDP de Peşmerge güçlerini tekrar İran sınırındaki Kandil Dağı'na sevk etmek istemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.