"PKK, Kürtler ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirecekti"

"PKK, Kürtler ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirecekti"
KADEP Genel Sekreteri Maskan: - "PKK, Kürtlerle güvenlik güçlerini karşı karşıya getirecekti. Sivil bir kalkışma sonunda kolluk kuvvetleri ile halk karşı karşıya gelecekti ve PKK da aranan bir halk kurtarıcısı gibi Kürtlerin imdadına koşacaktı. Halkı buna

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Sekreteri Nizamettin Maskan, terör örgütü PKK’nın, şehirlerdeki çatışmalarla güvenlik güçleri ile Kürtleri karşı karşıya getirmek istediğini ancak bu amacına ulaşamadığını söyledi.

Maskan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirlerdeki çatışmaların terör örgütünün planladığı gibi işlemediğini söyledi. Maskan, "PKK, Kürtlerle güvenlik güçlerini karşı karşıya getirecekti. Sivil bir kalkışma sonunda kolluk kuvvetleri ile halk karşı karşıya gelecekti ve PKK da aranan bir halk kurtarıcısı gibi Kürtlerin imdadına koşacaktı. Halkı buna şartlandırmak istediler ama planladıkları gibi olmadı. Bugün geldiğimiz noktada PKK içine düştüğü durumdan kendisini kurtaramıyor. Çünkü böyle bir sonuçla karşılaşacaklarını öngöremediler." ifadelerini kullandı.

"Şehirlerde yaşanan çatışmaların Abdullah Öcalan’ın ortaya attığı öz yönetim çıkışının bir ürünü olduğunu" dile getiren Maskan, "Hendek kazma olayının Öcalan’ın iradesinden bağımsız geliştiğini düşünmüyorum. Zira öz yönetimi ortaya atan kendisiydi. Hendeklerin kazılması, öz yönetimin pratiğe geçirilme çabasıdır. Ne olduğu tam olarak bilinmeyen öz yönetim çıkışı, Kürtlere herhangi bir kazanım sağlamadığı gibi ciddi kayıpları da beraberinde getirmiştir. Kürtler, hendekle gelecek bir yönetim şeklini talep etmiyor" dedi.

Çatışmalarda örgütün ağır kayıplar verdiğine dikkati çeken Maskan, bu sürecin asıl kaybedeninin HDP olduğunu söyledi. Maskan, "HDP bölgedeki siyasi gücünü, olası bir seçimde baraj altında kalacak şekilde kaybetti" diye konuştu.

- "PKK örgütsel çıkarları için mücadele ediyor"

Son dönemlerdeki gelişmelere bir bütün olarak bakıldığında, PKK’nın bir kez daha Kürtler adına hareket etmediği gerçeğinin ortaya çıktığına vurgu yapan Maskan, örgütün bölgeye egemen olma hırsı yüzünden sivil halkın ciddi zarar gördüğünü aktardı.

Maskan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PKK, örgütsel anlamda bölgeye hakim olma arzusunu Kürt halkının siyasal talepleri ve çıkarlarının önünde görüyor. Çatışmaların yaşandığı bölgelerde Kürtler göçe zorlanıyor. Bu durum gelecek yıllarda ciddi sorunları beraberinde getirecek. Kürtlere yönelik bir kazanım için uğraş verilmediğini görüyoruz. Asıl zararı gören sivil halk oldu."

PKK’nın başlattığı ayaklanma girişiminin geri planında başka ülkelerin de olabileceğine işaret eden Maskan, "PKK, attığı birçok adımı kendisi kurgulayabilecek bir örgüttür ancak son ayaklanma girişimi bu işin fikri boyutunun sadece PKK ile sınırlı olmadığını gösteriyor. Ortadoğu’da menfaati olan, petrol ve yer altı zenginliklerinin peşini bir türlü bırakmayan sömürgeci devletlerin örgütten yararlandıklarını söylemek artık sıradan bir bilgidir." diye konuştu.

Maskan, "En kısa zamanda silahların susması ve siyasal diyalog zeminin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde geçmişte olduğu gibi bugün de çatışmalardan kimseye fayda gelmeyecektir" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.