Polislerin güvenliği için 'robot kol' geliştirdi

Polislerin güvenliği için 'robot kol' geliştirdi
Bartın'da, şüpheli paket ve bomba imhasında uzaktan kontrol edilebilecek mekanizma geliştiren lise öğrencisi, 3 parçadan oluşan düzeneği koluna takarak, yapay bir kolu hareket ettiriyor

Bartın’da lise öğrencisi Utku Arslan, şüpheli paket ve bomba imhasında uzaktan kontrol için kullanılması amacıyla "robot kol" geliştirdi.

Bartın Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Arslan, plastik cerrah olan babasının da etkisiyle, özellikle riskli iş kollarında can kaybı yaşanmaması, kol ve bacak uzuvlarının kaybedilmemesi için bir proje geliştirme kararı aldı.

Yaklaşık 8 ay önce haberlerde, bomba imha ekiplerini izlerken aklına gelen "robot kol" düşüncesini uygulamak isteyen, ailesi ve fizik öğretmeninin de desteğiyle tasarladığı projenin malzemelerini temin eden Arslan, omuz, dirsek ve bileğine taktığı 3 parçadan oluşan düzeneğe bağlı yapay bir kolun hareket etmesini sağladı.

-"Şüpheli paket imhasında kullanılabilir"


Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının mesleği nedeniyle tehlikeli iş kollarında çalışan insanların kol ve bacaklarını kaybettiğini bildiğini söyledi.

"Bu proje, şüpheli paket imhasında kullanılabilir" diyen Arslan, şüpheli paket veya bombayı etkisiz hale getirmek isteyen bomba imha uzmanlarının da bu anlamda riskli bir iş yaptığını belirtti. Arslan, şunları kaydetti:

"Okulumuzda düzenlenecek TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırlık yapmam gerekiyordu. 'Acaba ne yapabilirim' diye düşünürken izlediğim bir haber beni etkiledi. Bir polis memuru şüpheli paketi imha etmek istiyordu. Tabi özel kıyafetlerini giyerek müdahale etmişti ama bomba o anda patlayabilir ve polis amca yaralanabilirdi. Bunun üzerine ben de robot kol geliştirmeye karar verdim."

Uzun uğraşlar sonucu hazırladığı düzeneği iletken bir kabloyla robot kola bağlayıp, kolu ve parmaklarıyla eş zamanlı olarak hareket etmesini sağladığını anlatan Arslan, "Projem, robot kol ve arayüz olmak üzere 2 temel parçadan oluşuyor. Arayüzdeki 3 sensör, omzumdan dirseğime, dirseğimden bileğime ve bileğimden parmaklarıma yerleştirdiğim düz plakalar sayesinde eklemin açısını elektrik iletisine çeviriyor. Robot kol da içindeki ana kart sayesinde koldaki plakalardan gelen iletinin eklemini ve açısını algılıyor. İletiyi alan robot koldaki motor harekete geçerek ilgili ekleme aynı hareketi yaptırıyor. Yani ben dirseğimi, bileğimi ve parmaklarımı hareket ettirdiğimde robot kol da aynı şekilde hareket ediyor. Parmaklarımla bir şey tuttuğumda o da tutabiliyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.