Polonya'da Cumhurbaşkanı Anayasa Referandumu İstedi

Polonya'da Cumhurbaşkanı Anayasa Referandumu İstedi
VARŞOVA (AA) - Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, anayasa değişikliği için ülkeyi 2018'de referanduma götürmeyi istediğini söyledi.Duda, Anayasa Günü...

VARŞOVA (AA) - Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, anayasa değişikliği için ülkeyi 2018'de referanduma götürmeyi istediğini söyledi.

Duda, Anayasa Günü kutlamaları vesilesiyle yaptığı açıklamada, 20 yıllık tecrübenin ardından ülkede artık bir anayasa tartışmasına ihtiyaç duyulduğunu vurgularken, mevcut anayasada çağın gereklerine uygun değişiklikler yapılmasının zamanının geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Duda, Polonya'nın "temelsiz ayrıcalıkların ve ayrıcalıklı sınıfların olmadığı, tüm yurttaşların birlik içinde olduğu bir yer olmasını istediğini" ifade etti.

Duda'nın sözleri kendisini 2015 seçimlerinde cumhurbaşkanlığına aday gösteren Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski'nin uzun süredir dile getirdiği yeni anayasa talebine destek olarak değerlendirildi.

Kaczynski, komünizmin çöküşünden sekiz yıl sonra, 1997'de kabul edilen anayasanın eski komünistlere toplumsal sistem içinde yerleşik ayrıcalıklar sağladığını savunuyordu.

Öte yandan muhalifler, anayasa değişikliğine dair fikirleri daha otoriter bir siyasal sisteme gidiş yolunda atılmış adım olarak görüyor. Buna gerekçe olarak da Hukuk ve Adalet Partisinin 2015 yılında iktidara gelmesinden bu yana yargı, medya ve diğer kurumların bağımsızlığını ortadan kaldırmaya yönelik teşebbüslerine dikkat çekiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.