Polonya'dan Roma Bildirgesi Uyarısı

Polonya'dan Roma Bildirgesi Uyarısı
Polonya Başbakanı Szydlo, AB liderlerinin yayımlayacağı Roma Bildirgesi'ni kabul etmeyebileceklerini söyledi

ANKARA (AA) - Polonya, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin yayımlayacağı Roma Bildirgesi'ni ülkelerine ters düşmesi durumunda kabul etmeyebileceği sinyalini verdi.

Polonya Başbakanı Beata Szydlo, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada AB'nin Brexit sonrası vizyonunu çizecek Roma Bildirgesi'ni kendileri için öncelikli olan noktaları kapsamaması durumunda kabul etmeyeceklerini belirtti.

Szydlo, "AB'nin bütünlüğü, NATO ile yakın işbirliğinin savunulması, ulusal parlamentoların rollerinin güçlendirilmesi ve ülkeleri birleştiren ortak pazar ilkeleri, Polonya için öncelik arz eden konulardır." dedi.

Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski de yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada iki vitesli Avrupa'nın "felaketin, bölünmenin ve ayrılmanın formülü" olduğunu dile getirdi ve kendi isteklerini diğer ülkelere dayatan devletler egemenliğinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın, Başbakan Szydlo ile ülkelerinin Roma Bildirgesine katkılarını görüşmek üzere bir araya gelmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Polonya'nın AB'nin karşı karşıya kaldığı başlıca zorluklara yönelik uzlaşma belgesinin etkin ve pozitif bir yazarı olmasını arzu ediyor." ifadesine yer verilmişti.

AB'nin kuruluşunun 60. yıl dönümü olan 25 Mart'ta, Roma'da yapılacak zirvede İngiltere'nin birlikten ayrılmasından sonra AB'nin izleyeceği yolu belirleyen "Roma Bildirgesi" imzalanacak.

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, 10 Mart'ta iki günlük zirve için Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanmıştı. Bu toplantıda birliğin önde gelen ülkeleri "çok vitesli" bir yapıyı desteklerken, Doğu Avrupa ülkeleri buna, farklı gruplaşmalar oluşturacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Polonya Başbakanı Szydlo, çok vitesli Avrupa senaryosunda Doğu Avrupa ülkelerinin geride kalacağı gerekçesiyle buna karşı olduğunu söylemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.