Polonyalı Savcılar, Ab Konseyi Başkanı Tusk'u İfade Vermeye Çağırdı

Polonyalı Savcılar, Ab Konseyi Başkanı Tusk'u İfade Vermeye Çağırdı
VARŞOVA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'un, 2010'da Polonya eski Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla...

VARŞOVA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'un, 2010'da Polonya eski Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili tanık sıfatıyla ifade vermek üzere savcılığa çağrıldığı bildirildi.

Avukat Roman Giertych, yaptığı açıklamada, müvekkili Tusk'un, Polonyalı savcılar tarafından, Kaczynski'nin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili soruşturmada tanık olarak sorgulanmak üzere çağrıldığını belirtti.

Avukat Giertych, Tusk'un gelecek hafta perşembe günü ifade vermeye geleceğini söyledi.

Ulusal savcılık ofisinden yapılan açıklamada, kazanın kurbanlarını doğru olarak teşhis etmekte neden başarısız olduğu sorusunun Tusk'a yöneltilmek istendiği kaydedildi.

Polonyalı müfettişler, haziran ayının başında, Kaczynski ve diğer 11 kişinin tabutlarında da başka kurbanların kalıntılarına rastlandığını açıklamıştı.

Polonya'da 2007-2014 döneminde Başbakan olan Tusk'a, Kaczynski'nin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili soruşturmada "görevini ihmal etmekle" suçlanıyor.

Eski cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin ikiz kardeşi ve iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, Tusk'u, kazadan dolaylı sorumlu olmakla ve soruşturmayı kötü yönetmekle suçluyor.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Tusk ise kendisine yönelik suçlamaların "siyasi bir cadı avı" olarak nitelemişti. Destekçileri de Jaroslaw Kaczynski'nın suçlamalarının 2019 parlamento, 2020 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tusk'un önünü kesmeye yönelik olduğunu savunmuştu.

AB Başkanı Tusk, 19 Nisan'da gittiği ülkesinde, Polonya ve Rusya istihbarat yetkilileri arasında uçak enkazının incelenmesi için "gizli ve yasa dışı" anlaşma yapıldığı iddialarını soruşturan savcılara tanık sıfatıyla 8 saat ifade vermişti.

10 Nisan 2010'da dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski ve eşinin de aralarında olduğu 96 kişiyi taşıyan Tupolev 154 tipi uçak, Stalin döneminde yaklaşık 22 bin Polonyalının infaz edildiği Katyn Katliamı anısına yapılacak törene katılmak üzere Rusya'nın Smolensk Havaalanı'na inerken ormanlık alana düşmüş, uçaktakilerden kurtulan olmamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.