Porto Riko'da ilk Zika virüsü bağlantılı mikrosefali vakası

Porto Riko'da ilk Zika virüsü bağlantılı mikrosefali vakası
SAN JUAN (AA) - Karayipler'de bulunan Porto Riko'da ülkenin bilinen ilk Zika virüsü bağlantılı mikrosefali (küçük kafa) vakasının saptandığı açıklandı.Porto...

SAN JUAN (AA) - Karayipler'de bulunan Porto Riko'da ülkenin bilinen ilk Zika virüsü bağlantılı mikrosefali (küçük kafa) vakasının saptandığı açıklandı.

Porto Riko Sağlık Bakanı Ana Rius, yaptığı açıklamada ülkede bilinen ilk Zika virüsü bağlantılı mikrosefali vakasını tespit ettiklerini belirtti. Rius, kimliğini açıklamadığı bir kadın tarafından yetkililere teslim edilen mikrosefali teşhisi konan bebekte Zika virüsüne rastlandığını bildirdi.

Rius, "Anne adaylarını uyarmak istiyorum, Zika ile ilgili en ufak bir şüphede doktora gitsinler." dedi.

Sağlık Bakanı Rius, ülkede bugüne kadar 128'i hamile olmak üzere 925 kişide Zika virüsüne rastlandığını kaydetti.

Yetkililer, nisan ayında Porto Riko'da ilk kez bir kişinin Zika virüsünden yaşamını yitirdiği bildirmişti.

Sivrisinek ısırması dışında, kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkarılan Zika virüsüne ilk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.