'Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları Final Sergisi'

'Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları Final Sergisi'
"Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları Final Sergisi" törenle açıldı

"Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları Final Sergisi" törenle açıldı. Sergide, görme engelliler için Braille alfabesinin tablette kullanılmasını sağlayan eldiven, sesten elektrik üreten powerbank, rüzgar türbiniyle elektrik üreterek giden yakıtsız otobüs, elektrik üreten yol, su almadan dalışa geçebilen denizaltı, Solos Er Tank gibi birçok projenin prototipi yer aldı.

Serginin açılış törenine, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Teknolojisi Anabilim Dalı Olimpiyat Değerlendirme Komitesi Başkanı olarak Doç. Dr. Numan Sabit Çetin, Enerji Sistemleri Mühendisliği Olimpiyat Değerlendirme Komitesi Üyesi olarak Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Başaran, Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Anabilim Dalı Olimpiyat Değerlendirme Komitesi Üyesi olarak Yrd. Doç. Dr. Cem Emeksiz ve Elektrik Makinaları Anabilim Dalı Olimpiyat Değerlendirme Komitesi Üyesi olarak Yrd. Doç. Dr. Zafer Doğan ve çok sayıda davetli katıldı.

Marmara Eğitim Köyü yerleşkesinde yapılan sergi açılışında konuşan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy'ün eğitim vadisi olmasını istediklerini, bu yönde de çok büyük yol katettiklerini anlattı.

Kültür, turizm ve spor vadisi projelerinin her birini adım adım gerçekleştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Poyraz, şunları kaydetti:

"Bugün gördüğümüz tablodan gurur duyuyoruz. Olimpiyatlara 785 proje katıldı. Bunlardan 100'ü bugün burada beraber gezeceğimiz sergide sergilendi. Gençlerimizin önünü açtığımız zaman, onların neler yapabildiğinin en güzel örneği ve göstergesi bunlardır. Gençler, gelecekte insanlığımıza faydalı olacak, sıkıntı, dertlerine ve önlerindeki engelleri kaldıracak birçok projeye imza atıyorsunuz. Değerli hocamız, Aziz Sancar da Mardin'de okudu ve yetişti. Bugün sizlerin bu imkanını o gün onlara kimse sağlamadı. Buna rağmen ödül alan Sancar, ülkemizin medarı iftarı oldu. İnşallah sizin içinizden nice Aziz Sancar hocalarımız çıkacak. Buna yürekten inanıyoruz."

Konuşmanın ardından sergilenmeye hak kazanan projelerin sahiplerine katılım belgeleri törenle takdim edildi. Daha sonra serginin açılışı, Poyraz, Prof. Dr. Çotuksöken ve öğrencilerin katılımıyla kurdele kesimiyle gerçekleşti. Açılıştan sonra davetliler tarafından gezilen sergi, bugün saat 18.00'e kadar açık kalacak.

Sergide projeleri olan öğrenciler, standlarda projeleriyle ilgili bilgi verdi. Projelerinin hazırlık aşamasını ve buluşlarının topluma nasıl katkı sağlayacağını anlatan öğrenciler, icaatlarının nasıl çalıştığını gösterdi. Sergide projelerinin sunulmaya hak kazanmasından mutlu olduklarını dile getiren öğrenciler, buluşlarının hayata geçmesi konusunda da heyecanlı olduklarını anlattı.

"Dereceye giren 30 projenin sahibi ödül almaya hak kazanacak"

Liseli gençlerin, bilimi anlayan, yorumlayan ve üreten gençler olarak yetişmesi ve bu gençlerin bilimsel projelerine destek olmak için düzenlenen, "Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları"na 26 ülkeden 785 proje başvurdu.

Akademisyenler tarafından değerlendirilen projelerin 100'ü final sergisine yer almaya hak kazanırken, dereceye giren 30 projenin sahibi de ödül almaya hak kazanacak.

Görme engelliler için Braille alfabesinin tablette kullanılmasını sağlayan eldiven, sesten elektrik üreten powerbank, rüzgar türbini ile elektrik üreterek giden yakıtsız otobüs, elektrik üreten yol, dans eden robot, Biolaz, odadan odaya su getiren robot, felçli ve yatalak hastalar için bakıcı uyarı sistemi, su almadan dalışa geçebilen denizaltı, Solos Er Tank gibi birçok proje prototipi final sergisinde yerini aldı.

785 proje arasından ilk 100'e giren projeler final sergisinde jüri heyeti tarafından puanlanacak. Katılımcılar projelerini jüri heyetine 7 dakika boyunca sunduktan sonra, 3 dakikalık soru cevap kısmına geçecek. Jüri heyetinin puanları toplam puanın yüzde 70'ini oluşturacak. Ziyaretçiler arasından seçilmiş 14 akademisyenin özel olarak oluşturulmuş mobil uygulama üzerinden vereceği puanlar ise yüzde 30'luk kısmı oluşturacak.

Olimpiyatlarda dereceye girenler, ödüllerini 29 Mayıs Pazar Günü saat 13.00'te Çekmeköy Turgut Özal Kültür Merkezinde düzenlenen törende alacak.

Törene Prof. Dr. Aziz Sancar'ın katılımı beklenirken, projelerin Araştırma, Teknoloji ve Enerji Verimliliği olmak üzere 3 kategoride değerlendirileceği yarışma sonunda toplamda 30 yarışmacı ödül alacak.

Kendi kategorilerinde dereceye giren öğrencilerden birincilere 5 bin lira, ikincilere 3 bin lira, üçüncülere bin 500 lira ödül verilecek, 21 kişi beşyüzer lira mansiyon ödülü alacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.