Proje bitti gönüllüler gitmedi

Proje bitti gönüllüler gitmedi
Çankırı İl Halk Kütüphanesince başlatılan "Konuşan Kitaplık Projesi" sona ermesine rağmen gönüllüler, engellilerin eğitimine katkı sağlamak için onların "okuyan gözü" olmaya devam ediyor- Kütüphane Müdürü Kapusuz: - "Önceden kendileri ders çalışırken zorl

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı İl Halk Kütüphanesince başlatılan "Konuşan Kitaplık Projesi"nin sona ermesine rağmen gönüllüler, engellilerin eğitimine katkı sağlamak için onların "okuyan gözü" olmayı sürdürüyor.

Proje kapsamında 2015'in ocak ayından bu yana 28 gönüllü görme engellilere kitap okudu, ders çalıştırdı. Projenin 31 Aralık 2015'te sona ermesinin ardından bazı gönüllüler engellilere hala destekte bulunuyor.

Kütüphane Müdürü Songül Kapusuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilere yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Projenin başarıyla tamamlanmasına rağmen gönüllülerin uygulamaya devam ettiğini aktaran Kapusuz, "Projemiz bitmesine rağmen biz hala hizmetimize devam ediyoruz. Görme engelli arkadaşlarımıza gönüllü arkadaş bulup ders çalıştırıyoruz. Çevreden duyan engelli arkadaşlarımız da geliyorlar." diye konuştu.

Kapusuz, 19 görme engellinin bu çalışmadan faydalandığını, sayının yetersiz olduğunu ancak artırmak için ellerinden gelen çabayı göstermeye sürdüreceklerini dile getirdi.

- Açıköğretim ve EKPSS sınavlarına hazırlanıyorlar

Kapusuz, görme engellilerin kütüphanedeki sesli kitaplardan da faydalanabileceğine işaret ederek, "Önceden kendileri ders çalışırken zorlandıklarını ve sınavlarda da istediği başarıyı yakalayamadıklarını söylüyorlardı. Şimdi gönüllü arkadaşlarıyla birlikte çok güzel ders çalışıyorlar. Şu anda çalıştıkları derslerde net bilgileri aldıkları için daha başarılı oluyorlar. Kendilerine daha faydalı oluyor. Bu şekilde arkadaşlarımızı açık öğretim ve Engelli Kamu Personeli Sınavı gibi sınavlara da hazırlıyoruz." dedi.

Uygulamanın gönüllüler ve engelliler olduğu sürece yürütüleceğini belirten Kapusuz, "Amacımız zaten belirli bir süre için yapmak değildi. Hedefimiz kütüphanemize bir birim kazandırmaktı. Bu proje ile kütüphanemiz engeli birimi kazanmış oldu." ifadelerini kullandı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü son sınıf öğrencisi Zeynep Üstüner, aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı bölümü son sınıf öğrencisi görme engelli Medine Çakır'a ders anlattığını söyledi.

Üstüner, bir dersiyle ilgili araştırma için kütüphaneye geldiğinde projeden haberdar olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Ben de yardımda bulunma ihtiyacı duydum ve hiç tereddüt etmeden kabul ettim. Daha sonra Medine ile tanıştım. Haftada 3-4 gün kütüphaneye gelerek ders çalışıyoruz. Benden önce de başka arkadaşlar varmış ama onların ayrılmasından dolayı bu görevi şu an için büyük bir mutlulukla ben devam ettiriyorum. Medine ile birbirimizi seviyoruz. Eğitimden öte arkadaş gibiyiz, sevgiyle başladık bu işe. Dersten arta kalan zamanda sohbet ediyoruz, dertleşiyoruz. Kendisi mutlu oldukça ben daha çok mutlu oluyorum. Medine eğitim aşamasından sonra iş hayatına da atılmak istiyor ve bunun için belli sınavlardan geçmesi gerekiyor. Benim yaptığım da onun sınavlarına çalışmasına yardımcı olmak."

Görme engelli Medine Çakır da 24 Nisan'da EKPSS sınavı olduğunu ve ona hazırlandığını dile getirdi.

Gönüllü insanların gelerek kendilerine destek vermesinden çok mutlu olduğunu belirten Çakır, "Okulda alttan derslerim vardı. Burada ders aldıkça onları da verdim. Zeynep'in gelip benimle arkadaş olması, bana yardımcı olacağını söylemesi beni çok mutlu etti. Birlikte çalışıyoruz. Zeynep bana konuları anlatıyor, anlamadığım yerleri soruyorum bir daha anlatıyor. Karşılıklı soru çözüyoruz." sözlerine yer verdi.


Proje bitti gönüllüler gitmedi

Proje bitti gönüllüler gitmedi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.