Puşkin'in eseri "Yevgeni Onyegin" bale sahnesinde

Puşkin'in eseri "Yevgeni Onyegin" bale sahnesinde
Ankara Devlet Opera ve Balesi, Rus edebiyatının önemli klasiklerinden Puşkin'in "Yevgeni Onyegin" romanını bale olarak sahneye koyuyor- Ukraynalı Yönetmen İvanenko:-"Yevgeni Onyegin, çok güzel bir eser. Bu eseri, Ankara'da ilk kez sergileyecek olmak, beni

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Ankara Devlet Opera ve Balesi, Rus edebiyatının önemli klasiklerinden Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'in "Yevgeni Onyegin" romanından uyarlanan baleyi, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin roman için yazdığı dünyaca ünlü opera müziği eşliğinde sanatseverlerle buluşturacak.

Ukraynalı ünlü balet ve koreograf Yaroslav İvanenko'nun yönetmenliğinde sahneye konulan Yevgeni Onyegin balesinin prömiyeri, yarın Opera Sahnesi'nde yapılacak.

İvanenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin insan ilişkilerini ve aşkın farklılığını konu almasının önemli olduğunu vurgulayarak "Tatyana ile Onyegin'in aşkı, çok farklı ve güzel bir aşk benim için ve okuyan insanlar için de" dedi.

Üniversitede klasikleri, özellikle Goethe, Puşkin, Shakespeare ve diğer ünlü edebiyatçıları çok okuduğunu belirten İvanenko, "Puşkin'in aynı adlı kitabından uyarlanan bu eseri sahnelemeyi, çok uzun zamandır istiyordum ve uzun bir süre yoğun bir şekilde çalıştım" diye konuştu.

- "Türkler çok sempatik"

"Yevgeni Onyegin, çok güzel bir eser. Bu eseri Ankara'da ilk kez sergileyecek olmam, benim için ayrı bir tecrübe. Türkler, çok sempatik insanlar. Onları yakından tanımak, benim için de güzel bir deneyim oldu" ifadesini kullanan İvanenko, şöyle devam etti:

"Prömiyer yapacak olmamız çok önemli. Ciddi bir çalışma dönemi geçirdik. Özellikle Çaykovski'nin besteleri, çok önemliydi ve güzel besteler seçtik. İki ay gibi bir sürede hazırlandık. Böyle bir eser için normal olabilir ancak daha önceden de bir altyapı hazırlığımız oldu."

- Neoklasik dekor

Oyunun dekorlarını tasarlayan Özgür Usta ise "Yaroslav ile oyun için ilk toplantımızda neoklasik bir çalışma yapmak istediğini söyledi. O günden itibaren kendi tasarımlarımızı hafta hafta kendisine ilettik" dedi.

Usta, opera ve sinemaya da uyarlanan Yevgeni Onyegin'in balesinin farklı bir biçimde sahneye konulduğunu belirterek tasarım konusunda özgür davrandığını ve rahat bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Ankara Devlet Opera ve Balesinin Başkoreografı ve Modern Dans Topluluğu Sanat Yönetmeni Yener Turan, keyifli, zorlanmadan, çok rahat bir takvim ile hazırlandıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu eser, öyle önemli bir eser ki Puşkin'in önemli ve ciddi bir romanı. Dünyanın birçok yerinde oynandı bu eser ve büyük festivallerde de oynanmaya devam ediyor. Her koreograf, farklı müzik seçimleri yapabiliyor. Yaroslav ise müziklerini sadece Çaykovski'den seçti ve onun da en zor müziklerini seçti ama gerçekten dinlemesi muazzam."

- "Müziğin sahne üstü ile örtüşmesi çok önemli"

Turan, müziğin sahne üstü ile örtüşmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek "Müzik, koreografiyle, eserle, konuyla, librettoyla, sinopsisle örtüşmeli. Aykırı kalmaması gerekiyor. Bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. Birisi sırıtırsa 'Burada yanlışlık var' diye algılanıyor seyirci tarafından" dedi.

Turan, eserin sahneye konması için zor bir süreç gerektiğini bildiğinden balet ve koreograf İvanenko'yu yaklaşık bir yıl önce Türkiye'ye davet ettiğini ve çalışmaların altyapısını oluşturduklarını söyledi.

- Aşk ve edebiyat

Orkestrayı şef Sunay Muratov'un yönettiği eserin dekorlarını Özgür Usta, kostümlerini Tülay Usta, ışığını ise Fuat Gök hazırladı.

Eser, yüksek sosyete hayatından bıkkın, genç bir Rus asilzadesi olan Yevgeni Onyegin'e amcasından taşrada bir kır konağı miras kalmasıyla başlıyor. Yevgeni Onyegin şehirden ayrılarak bu konağa göçüyor. Orada pek tanınmamış bir şair olan Vladimir Lenski ile hiç beklenmedik şekilde arkadaşlık kuran Onyegin, bir gün Lenski tarafından sözlüsü Olga Larina'nin evinde bir akşam yemeğine davet ediliyor. Olga'nın, biraz çok kitap okuyup kitap kahramanları gibi davranan kız kardeşi Tatyana, Onyegin'e aşık oluyor. O akşam Tatyana, Onyegin'e aşkını açıklayan bir mektup yazıyor. Eser, iki gencin aşklarını mektuplar ve edebiyat ile seyirciye sunuyor.

Bale, yarınki prömiyerin ardından 10 ve 24 Mart ile 14, 16 ve 21 Nisan'da sanatseverlerle buluşacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.