Pyd/pkk'nın Tehcir Ettiği Tel Abyadlı Araplar Evlerine Dönmek İstiyor

Pyd/pkk'nın Tehcir Ettiği Tel Abyadlı Araplar Evlerine Dönmek İstiyor
PYD/PKK'nın Tel Abyad'dan tehcir ettiği Halil, örgütün Arap ailelerin çocuklarını zorla saflarına katmaya çalıştığını söyledi- Yerinden edilen Araplardan Ebu Ubeyd:- "PYD’nin Arapları göç ettirdiği bölgelerde çok az Kürt evi vardı. ABD uçakları, PKK bölge

CERABLUS (AA) - HALİT SÜLEYMAN/AYŞE AKTAŞ - Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği Tel Abyad'da zorla tehcir ettiği Arap aileler evlerine dönmek istiyor.

Terör örgütünün kendilerine yaşattığı sıkıntıları Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör unsurlarından temizlenen Cerablus'ta AA'ya anlatan Tel Abyadlı Araplardan Hamza Halil, örgütün gelip topraklarını işgal ettiğini, Arap ailelerin çocuklarını da zorla saflarına kattığını ifade etti.

Bölgeden çıkmak için bile PYD/PKK'ya para ödemek zorunda kaldıklarını söyleyen Halil, şunları kaydetti:

"Arapları evlerinden ettiler, göçe zorladılar. Topraklarımızı rahat işgal etmek için bölgedeki Arapları çıkardılar. Aslında biz Arapların topraklarını ele geçirerek sözde ülkelerini kurmak istiyorlar. Sınırdaki Haseki, Kobani, Afrin arasında ülke kurmak istiyorlar. Siz Araplar bu işe izin verecek misiniz? Kesinlikle hayır. Biz buna karşı çıkamasak da bizden sonraki kuşaklar buna izin vermeyecektir. Allah’ın izniyle yeniden evlerimize geri döneceğiz."

- "Oradaki bütün insanları göç ettirecekler"

Terör örgütünün Araplara yönelik tehcirinin halen devam ettiği belirten Ebu Ubeyd, "Yeni evlerinden çıkartılan insanlar var. Bizler daha önce evlerimizden çıkartılmıştık. Rasul Ayn bölgesi hep Arap'tı. ABD destekli oldukları için gelip bizleri bölgelerimizden göç ettirdiler. Daha bitmedi, oradaki bütün insanları göç ettirecekler." diye konuştu.

Ebu Ubeyd, PYD/PKK'nın Arapları DEAŞ bahanesiyle evlerinden ettiğini dile getirerek, "Aslında PYD’nin Arapları göç ettirdiği bölgelerde çok az sayıda Kürt evleri vardı. ABD uçakları, PKK bölgelerimize girmeden önce köylerimizi bombaladı. Dolayısıyla Arapların bir kısmı Rakka’ya sığınmak zorunda kaldı. Şimdi de Tel Abyad'a ve çevresindeki bölgelerde evlerine dönmek isteyenler için teminat belgesi istiyorlar, sanki başka bir ülkeye giriyoruz." ifadelerini kullandı.

Terör örgütünün, Araplara "Biz, DEAŞ’a karşı savaşıp can verdik, artık size burada yer yok" dediğini aktaran Ebu Ubeyd, "Aslında PKK, ABD olmasa hiçbir şeydir, Kandil'den gelen ve Arapları tehcire zorlayan bir mafyadır." dedi.

Ebu Ubeyd, PYD/PKK'nın bölgedeki bazı köyleri tamamen boşalttığını ve tehcir edilenlerin malları ile topraklarını kullandığını kaydederek, "PKK sistemi mafya ve para sistemi. Türkiye inşallah bir an önce girer ve bizleri bu PKK belasından kurtarır. İnşallah yeniden döneceğiz. Türkiye’nin gücü ile inşallah evlerimize yeniden döneceğiz." şeklinde konuştu.

- "Topraklarımızı işgal edip istedikleri gibi kullanmak istiyorlar"

PKK'nın göçe zorladığı bir diğer Tel Abyadlı Arap Ebu Hatip, terör örgütünün geldiğinde Arapları sadece üzerlerindeki kıyafetlerle evlerinden çıkardığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Köyümüze geldiler, her şeyimize el koydular. Geri dönmek istedik, bizleri almadılar. 'Gidin DEAŞ’ın bölgelerine, Rakka’ya gidin' dediler. Topraklarımızı işgal edip istedikleri gibi kullanmak istiyorlar. Köylerin girişlerine barikatlar inşa ettiler. Bazı evleri yıktılar. Bizleri çıkarttılar, PKK askerlerini getirdiler. Köylerimiz sakinlerinden yoksun, bomboş halde. ABD’nin gücü ile bu işleri yaptılar. Uçaklar önlerini temizleyerek onların yollarını açtı. Uçaklar vurunca insanlar korkudan evlerini boşaltıyordu. PKK girdiğinde köyler bomboş oluyordu. Aslında buradakilerin gücü Kandil'den gelenlerden kaynaklanıyor. Hiç Arapça bilmiyorlar. Benim bildiğim bin 500 aile evlerinden göç ettirildi. Bazı aileler Rakka’ya bazıları da Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Sınırdaki bazı köyler tamamen boşaltıldı."

Tel Abyad'a döndüğünde PKK'nın kendisini evine almadığını dile getiren Ebu Hatip, başkasının evinde kalarak Cerablus'a gelmeyi başardığını söyledi.

Ebu Hatip, "Bizim kendi imkanlarımızla evlerimize geri dönmemiz imkansız ama Türkiye’ye girerse bu topraklara, bizler de ona yardıma koşarız, saflarında yer alırız. Çünkü topraklarımıza geri dönmek, istikrar içerisinde yaşamak istiyoruz. Çadırlarda yaşamak istikrar değil. İstikrar evinde uyumak toprağında yaşamaktır, tehcire maruz kalıp çadırlarda yaşamak değildir." ifadelerini kullandı.

Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından Arap ve Türkmen muhalif güçlerin kontrolüne geçen Tel Abyad, DEAŞ ile muhalifler arasındaki çatışmalar sonucu terör örgütünün eline geçmişti. PYD/PKK, Temmuz 2015'te ABD öncülüğündeki hava bombardımanının desteğiyle Tel Abyad ilçesinin kontrolünü DEAŞ'tan almıştı.

Türkiye sınırı boyunca Arap ve Türkmen nüfus yoğunluğuna sahip Tel Abyad ilçesinin güneyindeki Ayn İsa, Suluk ve Hammam Türkmen gibi büyük yerleşimlerde Arap ve Türkmen nüfus bulunuyor. İlçede Kürt nüfusunun yoğunluğunun 3'te 1'den az olduğu tahmin ediliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.