Ramazan ayı günahlardan arınma ayıdır

Ramazan ayı günahlardan arınma ayıdır
Ramazan ayının günahlardan arınmak için fırsat olduğunu ifade eden Hafız Ali Ahmed, “Allah kulunun tövbesini her zaman kabul eder. Ramazan ayı da bereketli bir ay. Her insanın hatası, günahı vardır. Kendimizi Rabbimize teslim etmeliyiz" dedi.

Ramazan ayının günahlardan arınmak için fırsat olduğunu ifade eden Hafız Ali Ahmed, Allah kulunun tövbesini her zaman kabul eder. Ramazan ayı da bereketli bir ay. Her insanın hatası, günahı vardır. Kendimizi Rabbimize teslim etmeliyiz. Bu dönemde Rabbimizden bolca bağışlanma dilemeliyiz” dedi.

Allah’ın 99 isminin arasında da yer alan ‘hafız’ kelimesi İslam alemi için büyük bir önem arz eder. Ezberlemek, zihinde tutmak, muhafaza etmek, saklamak, korumak anlamındaki "h-f-z" kökünden türeyen hâfız, ezberleyen, zihninde tutan, saklayan, koruyan demektir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Kafkas-Nagay Türklerinden Hafız Ali Ahmed ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Ali Ahmed. 1999 doğumluyum. Kafkas-Nagay Türklerindenim. Konya’da yaşıyorum.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

8 yaşında hafızlığa başladım.

Hafızlık eğitimini nereden aldınız?

Hafızlık eğitimimi yaklaşık 3 senede Afganistan’da tamamladım. Daha sonrasında İran ve Pakistan’da da eğitim aldım.

Kur’an’ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Benim ezberlediğim yöntem Türkiye’dekine göre biraz farklı. Afganistan’ın şartları Türkiye’ye göre daha kısıtlı olduğu için bu eğitime de yansıyor. Biz gece 3’te kalkıyorduk. Sabah namazımıza kadar dersimizi ezberlerdik. Sabah namazından sonra da hocamıza dersimizi verirdik. Daha sonra da arka ders dediğimiz daha ezberlemediğimiz bölüme tüm gün çalışıyorduk. Ezberleme işlemini de akşam yatmadan önce ezberleyeceğimiz sayfayı en az 20 defa okuyorduk ve kimse ile konuşmadan yada başka bir şeyle ilgilenmeden hemen yatıyorduk. Sabah o kafa ile kalkıp ezbere başlıyorduk.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Hafız olmak İslam’da farzı kifayedir. Farzı kifaye bir konu için mükellef olan kişilerin bir kısmının onu gerçekleştirmesi ile diğer mükelleflerin üzerinden o yükümlülüğün düşmesi demektir. İslami açıdan Rabbimiz bizden bunu istediği için yapmamız gerekir.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

İlk başta niyet etmek çok önemli. Kalpte eğer pis bir şey varsa hafızlık girmez. Ben hafızlığı Allah’ın verdiği bir lütuf olarak görüyorum. Kalbin temiz olacak, niyetin iyi olacak ve Allah’tan isteyeceğiz ve tevekkül edeceğiz. Gerçekten zor bir süreç. Ben 3 yılda bitirdim ama o 3 sene 1-2 ayda bitebilir. Nedeni ise unutma ihtimali olması. Unuttuk sonra tekrar ezberlemek gerçekten çok zor. Hafızlıkta ipini bırakırsan gider.

Hafızlığın insan davranışlarındaki etkileri nelerdir?

Kendimden örnek verecek olursam. Hafız olmadan önce ben çok yaramazdım. Misafirliğe gittiğimizde ‘Ali geldi’ diye kapılar kitlenirdi. Daha sonrasında hafızlığa başladığımda hafızlığın insan üzerinde bir ağırlığı var. İnsanın ahlakı değişiyor. İyiliğe daha kolay meylediyor. Olumlu tarafı çok fazla. Tabi bunu Allah için doğru bir niyetle yapmak lazım. Nefis için yapılırsa etkisi de ona göre olur.

Hafızlık sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Bu durum biraz hocadan hocaya değişir. Bir de bu hafızlık sürecinde çok fazla hoca değiştirilmesini ben çok doğru bulmuyorum. Ben tek bir hocadan eğitim aldım ve elhamdülillah sağlam şekilde hafızlığımızı tamamladık. Öğrenciler tam bir hocaya alışmışken, bir başka hocaya geçiyor ve bu da hafızlık sürecini çok zedeliyor. Bir de evci ve yatılı dediğimiz eğitim süreci var. Biri evden gidip geliyor. Diğeri ise hafızlık sonuna kadar kursta yatılı kalıyor. Evci olan öğrenciler kurstan çıktıklarında televizyonda izliyor, telefon, bilgisayarla oynuyor. Dış dünyayla kafalarını dolduruyorlar. Yatılı kalan öğrencilerin ise tek işi Kur’an-ı Kerim. Kafasını başka bir şeyle karıştırmıyor. Bunun da etkisi çok fazla.

kur-an-i-kerim-nedir-kur-an-i-kerim-meali-13918850-5109-amp-1.jpg

Kendi ülkenizdeki nesil ile Türkiye’deki nesli kıyaslar mısınız?

Türkiye’de gençlerimiz az zorluk gördüğü zaman hemen bırakıyor. Ama bizim memlekette öyle değil. İnsan hedefine ulaşabilmesi için biraz bedel ödemeli, acı çekmeli. Türkiye’de rahata çok kaçılıyor. Şuan eğittiğim öğrencilerim var. Biraz sıkışınca yapamıyorum, zor geliyor demeye başlıyor öğrenciler. Nedeni ise dünyayla, teknolojiyle gençler o kadar meşgul ki Kur’an ezberleyecek duruma gelemiyorlar.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutmadığınız bir anınız var mı?

Afganistan’da hafızlık eğitiminde maalesef halen dayak çok. Bizim yanımızda gözleri görmeyen bir kardeşimiz vardı. Bizimle birlikte hafızlık eğitimi alıyordu. Bir gün oturuyorduk. Yaklaşık 100 kişiydik. Sırası geldi. Dersi ezber değildi. Derste hata çıktı. Orada 1 sayfada bir hatan çıkması bile affedilmez. Hocada ayağa kalktı eline kayışı aldı ve vurmaya başladı. O kadar ağlamıştım ki. O insan ne yapıyor Allah’ın dininden ve lafzından senin kalbini soğutturuyor. İçim Kur’an-ı Kerim’den soğumadı ama o arkadaşımıza gerçekten çok üzülmüştük. Dayak çok basit bir şey unutursun. Ben çok dayak yedim. Ama Allah’a hamdolsun o dayakların hepsini unuttum. Kalan sadece Allah’ın kitabı.

Daha iyi hafızlık eğitimi için öneri veya teklifleriniz nelerdir?

Hafızlık öğrencileri mutlaka dersleri akşam yatmadan önce birkaç kez okusunlar ve öyle uyusunlar. Normal uyanması gereken saatten biraz daha önce uyanarak dersini 5-10 kere yavaş şekilde okursa ezberlemesi çok daha kolay olacaktır. Hızlı okuyarak ezberleme yapan bir öğrenci daha sonrasında yavaş okumayı yapamıyor. Karıştırır. Dersini verdikten sonra daha önce ezberlediği sayfaları da tekrar ederse Allah’ın izni ile hiç sıkıntı olmadan hafızlık tamamlanır. Birde doğru telaffuzuna çok dikkat edilmeli. Harflerin doğru çıkarılması çok önemli. Çünkü tek bir harfin bile yanlış okunması manayı değiştirir ve sevap kazanalım derken, günaha batabiliriz.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Geçen yılın Ramazan ayı ile bu yılki Ramazan ayı arasında yapmış olduğum günahlardan arınmak. Allah kulunun tövbesini her zaman kabul eder. Ramazan ayı da bereketli bir ay. Her insanın hatası, günahı vardır. Kendimizi Rabbimize teslim etmeliyiz. Bu dönemde Rabbimizden bolca bağışlanma dilemeliyiz. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.