Ramazan sofralarının baştacı hurma

Ramazan sofralarının  baştacı hurma
Sürümzade Çikolata işletme sahibi Mehmet Ali Karakurt, hurma çeşitlerinin 30 ila 200 lira arasında satışa sunulduğunu söyledi.

Besin değeri açısından büyük öneme sahip olan ve Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurma çeşitlerinin 30 ila 200 lira arasında satışa sunulduğunu açıklayan Sürümzade Çikolata İşletme Sahibi Mehmet Ali Karakurt, hurma fiyatlarının kur artışına bağlı olarak değiştiğini açıkladı.

Ramazan ayının rahmet ayı olmasından kaynaklı hazırlıklara ve çalışmalara başladıklarını söyleyen Karakurt, özellikle Ramazan ayı içerisinde tüketilen kuruyemiş türlerinin ve bununla beraber sofraların vazgeçilmezi olan hurma çeşitlerinin tezgâhlarında yerini aldığını ifade etti.

YOĞUN TALEP BEKLYORUZ

Karakurt, “Ramazan ayına özel klasik çeşitlerin haricinde ki diğer tür hurmalara da yer verdik. Bu sene Covid-19’dan önceki döneme göre daha fazla talep bekliyoruz. Çünkü geçtiğimiz iki yıl içerisindeki Ramazan ayını kapanmalarla geçirdik. İşin özü insanların evlerinde kaldığı süreçte mahalle aralarındaki ve bölgesel yerlerdeki hurmacılar satış anlamında kazanç sağlayamadı” şeklinde konuştu.

dsc-0203.jpg

DÜNYA PİYASASINDA Kİ HURMA

ÇEŞİTLERİ 8 İLA 10 DOLAR

Bu sene içerisinde beklentilerinin yüksek olduğunu fakat dünyayı saran ekonomik sorunlardan dolayı maliyetlerin de arttığını belirten Mehmet Ali Karakurt, hurma fiyatlarının dünya piyasasında 8 ila 10 dolar aralığında satıldığını ve dolar endeksli olarak fiyatlarda artış ve azalma yaşandığını ifade etti. Türkiye iç piyasasında hurma çeşitlerinin kur artışından kaynaklı fiyatlara etki ettiğini açıklayan Sürümzade Çikolata işletme sahibi Karakurt sözlerine şu şekilde devam etti. “Türkiye’deki kur artışından dolayı bu durum tezgâhlara yansıyor. Çok kaliteli bir hurmanın fiyatı, 180 ila 200 Türk Lirası arasında satılıyor. Bizim hitap ettiğimiz müşteri kesiminden kaynaklı ‘A Kalite’ dediğimiz çeşitleri bulunduruyoruz. İran ve Tunus hurmaları gibi çeşitler ise daha çok pazar civarlarından 30 ila 40 lira arasında satılıyor.”

Hurma çeşitlerinin bölgelerine ve lezzetlerine göre değişim gösterdiğini özellikle Arabistan ve yeni dönemde popüler olan Meçhul hurmasının daha çok tercih edildiğini ifade eden Karakurt, “Hurmaların çeşitliliği ve lezzetleri bölgelerine göre değişim gösterebiliyor. Kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar fiyat aralığı değişir. Türkiye pazarındaki hurma çeşitleri ise kilosu 30 lira ile başlayıp 200 liraya kadar satışa sunuluyor” dedi.

dsc-0185.jpg

HURMA KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Hurmanın kan şekeri değerini dengelediğini ifade eden ve iftar saatlerinde tüketilmesinin faydalı olduğunu açıklayan Mehmet Ali Karakurt, “Hurma aslına bakılırsa bir meyvedir. Kurutulmuş bir meyve. Hurmanın halk arasında da birçok kesim tarafından da bilindiği gibi yüksek oranda içerisinde lif barındırıyor. Yani besin anlamında lifli bir gıdayı insanın tüketmesi gerekir. Hurmada da bu özellik var. Ramazanda tüketilmesinin sebeplerinden bir tanesi de hurmanın şeker barındırma anlamında diyabeti çok fazla etkilememesidir. Yani doğal bir tatlı tadı var. İnsanların kan şekerinin düştüğü dönemlerde yani tam iftar saatlerinde kendilerine iyi gelebilecek bir besin” şeklinde ifade etti. Hurmanın doyurucu bir özelliğe de sahip olduğunu belirten Karakurt, “Sahabeler tarafından bize aktarılana göre Peygamber Efendimizin bir hurma ile bir gün oruç tuttuğu rivayetlerde var. Aynı zamanda hurmanın besin değeri ve insan vücudundaki direnci arttırdığı söylenir” dedi. (Pakize Yiğiter)

dsc-0170.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.