Ramazan’da sahur atlanmamalı bol su tüketilmeli

Ramazan’da sahur atlanmamalı bol su tüketilmeli
11 ayın sultanı Ramazan’da sahur ve iftarda nelerin tüketilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Cansu Dölek, “Sahur atlanmamalı. Sahur ve iftarda mutlaka su tüketilmeli" dedi.

11 ayın sultanı Ramazan’da sahur ve iftarda nelerin tüketilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Cansu Dölek, “Sahur atlanmamalı. Sahur ve iftarda mutlaka su tüketilmeli. yemek kültürü çok zengin ve çok güzel olan bir milletiz. Bu nedenle ne kadar yediğimizi ölçmek adına bu dönemde tabaklarımızı ayıralım” dedi

11 ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kaldı. İftar ve sahur vakitleriyle yeme alışkanlıklarını sil baştan değiştiren Ramazan ayında, zorlanmadan ve kilo almadan oruç tutabilmenin yolu ise doğru beslenmeden geçiyor.

Ramazan’da sahurun çok önemli olduğunu, sahurun atlanmaması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Cansu Dölek, neler yenilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Ramazan’da Konya’da yufka, bazlama ve erişte kültürünün olduğunu söyleyen Dölek, “Bir yufka 8, bir bazlama ise 6 dilim ekmeğe tekabül ediyor. Bunların tüketimi konusunda biraz daha dikkat edilse çok daha güzel olur. Sahurda yemekten ziyade kahvaltılık tüketilmesini tavsiye ederim. Özellikle haşlanmış yumurta tok tutar. Bunun yanında peynir, ceviz ve yeşillikler tercih edilebilir. Tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi tokluk süresini biraz daha uzatır. Siyah ve yeşil çay gün içerisinde susamayı tetikleyebilir. Çay yerine rezene tercih edilebilir. Rezene sindirimi de kolaylaştırır. Ölçülere dikkat edilirse çay da tercih edilebilir. Yeşil çayın yağ yakımını hızlandırma özelliği var. Günde 2-3 bardak tüketildiğinde yağ yakımını yüzde 20-30 oranında hızlandırıyor. Ramazan’da en çok ihmal edilen şeylerden bir tanesi de su tüketimi. Günlük kilo başına çarpı 30-35 mililitre kadar su almamız gerekiyor. Özellikle sahurda yemek aralarında ve ezandan önce olmak üzere paylaştırılarak toplam 1 litre kadar su tüketilirse çok daha güzel olur” dedi.

dsc-0650.jpg

‘5-10 DAKİKA ARA VERİN’

İftara çorba ve salata ile başlanmasını, daha sonrasında 5-10 dakika ara verilmesini tavsiye eden Dölek, “Bu 5-10 dakikalık ara hem hazmın kolaylaşmasında hem de tokluğun hissedilmesinin sağlanması noktasında önemli. Daha sonra ana yemeğe devam edilebilir. Yine iftar esnasında da su tüketimi önemli. 1-1.5 litre su tüketilmeli. Ramazanlarımızın olmazsa olmazı Ramazan pidesi de bu dönemde tüketilebilir. Pide tüketildiğinde daha çok sebze türü yemeklerin tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. İftardan sonra akşam 22.00-22.30 civarında meyve, süt tarzında ara öğün yapılabilir. Haftada bir yada 2 kereyi geçmeyecek şekilde sütlü tatlı, dondurma tercih edilebilir” diye konuştu.

bol-su-1.png

‘TABAKLARINIZI AYIRIN’

Bu dönemde porsiyon kontrolünü sağlamanın çok önemli olduğunu ifade eden Dölek sözlerini şu şekilde bitirdi: “Yemek kültürü çok zengin ve çok güzel olan bir milletiz. Özellikle Konya bu konuda çok daha yoğun. Bu nedenle ne kadar yediğimizi ölçmek adına bu dönemde tabak ayırma yapılabilir. İftara 1-2 saat kala yapılan yürüyüşler yağ yakmayı hızlandırır. Vücut yiyecek kalmayıp kendinden harcadığı için yağ yakımını desteklemiş oluyor.” (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.