Rekor maaşlara rağmen işçi yok 42 Bin liraya işçi bulamıyorlar

Rekor maaşlara rağmen işçi yok 42 Bin liraya işçi bulamıyorlar
Tarımın kalbi Sivas'ta sunduğu 42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev ve karavan imkanlarına rağmen çalıştırılacak işçi bulunamıyor.

Tarımın kalbi Sivas'ta sunduğu 42 bin lira maaş, dayalı döşeli ev ve karavan imkanlarına rağmen çalıştırılacak çoban bulunamıyor.

iha-20240330aw173267-1-t.jpg

Hayvancılık sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün azalması, endüstriyelleşmenin yaygınlaşması ve şehirleşmenin artmasıyla beraber geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, teknolojinin devam edilebilirliği ve şehirleşme eğilimiyle artık genç nesiller tarafından tercih edilmiyor. Sivas'ın Şarkışla ilçesinde noktaya bir istihdam sağlayıp koyun yetiştirmek maksadıyla bir girişimde çıkan ve aile çobanı arayan Niyazi Mit, koyun yetiştiriciliği için verilecek olan maaş, sigorta, barınma, giyim ve yeme içme gibi temel ihtiyaçlar, yaz aylarında arazide rahat etmesi için karavan gibi imkânlar sağlamasına rağmen, çoban bulma sürecinde zorluk yaşıyor.

iha-20240330aw173267-3-t.jpg

"BİR İMKAN BULURSAK VEYA BİRİNİ EMEKLİLİĞİNE KADAR FIRSAT SUNACAĞIZ"

Etrafında bu işi yapacak kimseyi bulamayınca sosyal medyadan bir ilan paylaşan ve aile çobanı aradığını belirten Mit, "Günümüzün problemi işçi bulamamak. İnsan gücüne dayalı, sahada tarımla uğraşan insanların sayısı günden güne azalıyor. Biz şu an birçok tarım sektöründe bu sıkıntıyı çekiyoruz. Bu iş endüstriyelleşmeye doğru gidiyor. Artık insanı bulmak çok zor hale geldi. Biz de iş arkadaşları arıyoruz. Burada barınacakları ev, kıyafet, gıda yardımı, maaşı ve sigortaları bizimle birlikte mesai yaparlarsa emekliliğe kadar bir iş imkânı sağlayacağız ama yok. Aile çobanı arıyoruz. Koyunla ilgilenecek kişiye 25 bin lira, sigorta ve yeme içme, giyim gibi masrafları bizden olacak. Eşine ise burada çiftlikte kalıp ev işleriyle ilgilenip ufak tefek işleri yapacağı için asgari ücret ve sigorta vaat ettik. Tabii bunlarla birlikte gelecek ailenin çocukları varsa çocukların eğitim masrafları dâhil yaşamsal tüm ihtiyaçlarını karşılamayı göze alıyoruz. Fakat yine de kimse oralı olup gelmiyor. Barınmaları için kaloriferli sıfır daire yaptık. Yaz ayında hayvanı araziye götürdüğünde zorlanmaması için güneş paneli olan, duşu yatağı içerisinde olan bir karavan veriyoruz. Teknolojinin de gelişmesiyle insanlar şehre özeniyor veya eğitim gibi zorunlu sebeplerle göç ediyorlar. İnsanlar artık büyükşehirde yaşamak istiyor ama imkan açısından artık tarımsal sektörde daha yüksek gelir elde ediliyor. Artık ülkemizin de tarıma gereken önemi verdiğini düşünüyorum. Çobanlık deyince insanlar ilk başta küçümsenecek bir durummuş gibi görüyor ama aslında kutsal mesleklerden bir tanesi çobanlık. Çünkü ülkemizde üretim olmazsa hiçbir zincir ilerlemez. Aslında çok fazla iş var. Ülkemizde üniversite mezunu kişilerde bu işleri yapacak birçok kişide lazım. Her kesimden insan lazım" ifadelerini kullandı.

iha-20240330aw173267-7-t.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.