Renzi-Merkel görüşmesi

Renzi-Merkel görüşmesi
İtalya Başbakanı Renzi: “Sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile yapılan anlaşmanın bir benzerini Afrika ile yapmak bu görüşmenin en çok üzerinde durulan noktasıydı” -“Avusturya’nın (Brennero sınırı) pozisyonu yanlış, mantığa ters ve de tarihe aykırı” - Alm

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile görüşmelerinde Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan sığınmacı anlaşmasının bir benzerinin, Afrika ile de yapılması üzerinde durduklarını söyledi.

Vatikan’da yarın Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’a verilecek Carlo Magno ödülü için Roma’ya bir gün önceden gelen Almanya Şansölyesi Merkel, İtalya Başbakanı Renzi ile görüştü. Renzi’nin başbakanlık sarayı Chigi’nin avlusunda resmi törenle karşıladığı Merkel ile görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü ve ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Renzi, bugünkü görüşme fırsatıyla pek çok konuyu ele aldıklarını, bunlardan en önemlisinin Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı göç sorunu olduğunu ifade etti.

Avrupa'nın göç sorununu daha uzun soluklu stratejilerle ele alması gerektiğini kaydeden Renzi, “Göç sorununa insani değerler ve insan onurunu gözeterek yaklaşma ihtiyacı hususunda İtalya ve Almanya arasında güçlü bir yakınlık var.” dedi.

Bu yıl ülkesine 26 bin sığınmacının denizi aşarak geldiğini, bu sayının geçen yıl da 25 bin dolaylarında olduğunu, sığınmacıların Afrika’dan gelmeyi sürdürdüğünü belirten Renzi, “Sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile yapılan anlaşmanın bir benzerini Afrika ile yapmak, bu görüşmenin en çok üzerinde durulan noktasıydı.” diye konuştu.

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın teşvik edilmesi için uğraştıklarını dile getiren Renzi, Afrika'ya yatırım ve yardımlar yapmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de İtalya’nın sığınmacı sorununa uzun vadeli çözümler getirmeye ilişkin yaptığı çabalarını övdü. Özellikle AB’nin dış sınırında bulunan Yunanistan, İtalya, Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi gibi ülkelerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Merkel, “Biz birbirimizi yarı yolda bırakamayız. Aksine adil bir şekilde birlikte çalışmamız lazım.” dedi.
Merkel, dış sınırlarının etkili bir şekilde korunmasının ulusçuluğa geri düşmeye karşı etkin bir araç olduğunu kaydetti.

İtalya Başbakanı'nın iki hafta önce AB’ye sunduğu “Kompakt göç” önerisini, finansmanı konusunda hemfikir olmasa da önemli bir girişim olarak gören Merkel, Avrupa’nın kalkınma politikasının yeniden değerlendirilmesi ve daha koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Renzi de Almanya ile bazı konularda anlaştıklarını bazılarında ise anlaşamadıklarını ve bunun normal olduğun dile getirdi ve “Kompakt göç” önerisinin finansmanı hususunda kendilerinin Eurobond’dan yararlanılmasını istediğini ve bunun bu şekilde olması için ısrarını sürdüreceğini açıkladı.

-Renzi’den Avusturya’ya

İtalya ile olan Brennero sınırında göçmenlerin geçiş nedeniyle yeniden kontrolleri koymasıyla gündeme gelen Avusturya’ya tepkisini Merkel ile yaptığı basın toplantısında da gösteren Renzi, “Brennero sınırı bir sembol. Avrupa’nın en güzel yerlerinden biri ama bugün kapatılma fikri nedeniyle acı çekiyor. Avusturya’nın bu sınıra yönelik pozisyonu çağdışı, yanlış, mantığa ters ve de tarihe aykırı” diye konuştu.

Merkel de Avusturya’nın Brennero sınır kapısında yeniden kontrol yapmak istemesini eleştirerek, “Ben, göç sorununu sınırları kapatmak yerine başka şekilde çözebilmemiz için elimden geleni yapacağım.” şeklinde konuştu.

Renzi, Avusturyalı aşırı sağcı lider Heinz-Christian Strache’in Merkel ile kendisini devlet eliyle insan kaçakçılığı yaptığı suçlamasına da sert tepki göstererek, Akdeniz sahillerinde ölen çocukları ya da İtalyan sahil güvenlik botlarında doğum yapan göçmenleri görenler için bunun dile getirilmesinin “utanç verici” olduğunu söyledi.

-Merkel’den Renzi’ye reform övgüsü

Birkaç yıl öncesine kadar Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya’da yoğun şekilde hissedilen ve başta Almanya olmak üzere pek çok ülke tarafından yakından takip edilen İtalya’daki mali ekonomik krizin geçtiğini savunan Matteo Renzi, “İtalya’nın mali borcu 2014 yılına kadar büyüdü. Sonrasında sabitleşti zamanla da inecek.” dedi.

Angela Merkel de İtalya’da Renzi hükümetinin getirdiği ve parlamentonun onayından geçirdiği çalışma hayatını düzenleyen reform ile yasama sürecini hızlandırmaya yönelik Senato reformundan övgüyle bahsederek, “Başbakanın (Renzi), hayata geçirdiği reformlardan ötürü takdir ediyorum. Bunlar, rekabetçi bir Avrupa için ve Avrupa vatandaşlarının daha iyi bir gelecek elde etmesi için bir katkı.” diye konuştu.

Renzi de İtalyan ekonomisinin iyi gitmesinin en çok Alman ihracatına yaradığını kaydetti. İtalya Başbakanı, bir soru üzerine Bundesbank Başkanı Jens Weidmann’ın İtalya’nın mali durumunu eleştirmesinin heyecan yaratmadığını, İtalya’nın dışarıdan söylenen sözlerle etki altında kalma dönemlerini aştığını savundu.

- Almanya’daki TTIP’ye yönelik şüpheler

Basın toplantısında, Almanların büyük bölümünün Avrupa ile Amerika arasındaki serbest ticaret anlaşmasına (TTIP) şüpheyle yaklaştığının hatırlatılması üzerine Merkel, “Böyle durumlarda siyasiler ikna etmeliler. Halkı ikna etmek için çalışmalıyız çünkü bu anlaşmanın net avantajları olduğunu görüyorum. İnanıyorum ki bu anlaşmayla daha çok iş fırsatı ve küresel değerde standart yakalanabilir.” ifadelerini kullandı.

Alman lider, İtalyan mevkidaşı Renzi’nin de aynı şekilde bu hususta kendi halkını ikna etmesini belirtirken, Renzi buna gülümsemekle yetindi.

-“İtalya G7 için, Almanya da G20 için birlikte çalışabilir”

İtalya Başbakanı, iki ülkenin gelecek yıl önemli zirvelere ev sahipliği yapacağını ve bütün bunları değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, “Gelecek yıl sadece geleneksel dostluk ilişkisi bazında değil, 2017’nin bahar ve yaz aylarında G7 ve G20 zirvelerinde, büyük uluslararası sorunlara siyasi destek vermek için birlikte çalışabilir.” şeklinde konuştu.
Renzi, İtalya ile Almanya arasında gelecek ağustos ayında Maranello kentinde hükümetler arası zirve yapacaklarını da duyurdu.

-Liderlerden futbol muhabbeti

Basın toplantısının son bölümüne ev sahibi Başbakan Renzi, esprileriyle odak oldu. İtalya ve Almanya’nın AB’nin kurucusu iki büyük ülke olarak birlikte önemli işlere imza attığını belirten Renzi, gelecek yıl Angela Merkel’in de takımı olduğunu söylediği Bayern Münih’i İtalyan teknik adam Carlo Ancelotti’nin çalıştıracağına atıfta bulunarak, İtalya ve Almanya’nın birlikte kazanıp, birlikte kaybettiğini dile getirdi. Bu sözler üzerine Merkel de Ancelloti’ye Bayern Münih’teki görevinde başarılı olması temennisini ifade etti.

Almanya Başbakanı Merkel, yarın Vatikan'da AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AP Başkanı Martin Schulz ile birlikte Papa Franciscus'a 2016 Carlo Magno Ödülü'nün takdim törenine katıldıktan sonra Berlin'e dönecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.