Rezonans, İrlanda'dan ikincilikle döndü

Rezonans, İrlanda'dan ikincilikle döndü
Koro şefi Erdem: - "Rezonans, kurulduğu yıldan beri birçok önemli projeye imza attı. Yurt dışındaki festivallere katılarak, oralarda Türkiye'yi temsil etti"- "Dünyadan 11 koro seçiliyor ve bu koroları davet usulüyle çağırıyorlar. Bu yıl Amerika, Estonya,

İSTANBUL (AA) - Rezonans, dünyanın önde gelen uluslararası koro yarışmalarından 62. Cork International Fleischmann Trophy'de ikincilik ödülünü kazandı.

Bugüne kadar çok sayıda uluslararası projeye imza atan topluluğun başkanlığını yürüten, koro şefi Burak Onur Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rezonans'ın koro müziğine değer veren bir ekip tarafından 2010'da kurulduğunu söyledi.

Erdem, 9 kişiyle başlayan koronun bugün 36 kişiye ulaşan bir ekibe sahip olduğunu belirterek, "Rezonans, kurulduğu yıldan beri birçok önemli projeye imza attı. Yurt dışından konuk şeflerle ve korolarla ortak projelere katıldı. Yurt dışındaki festivallere katılarak, oralarda Türkiye'yi temsil etti. Türk bestecilerinin eserlerini seslendirerek, Türkiye'nin koro müziğine katkıda bulunmak üzere çalışmalarına devam ediyor." dedi.

Topluluğun Türk bestecilerin eserlerinin yanı sıra uluslararası bir repertuvarı da yorumladığını kaydeden Erdem, şunları aktardı:

"Türk bestecilerin eserlerini seslendirmemiz, Avrupa'da yaptığımız işlerde de çok büyük ilgi görüyor. Çünkü bizim müziğimizde makamsal bir yapı, kendimize has bir yapı var. Avrupalı besteciler ve müzikseverler, bizim müziğimize büyük ilgi duyuyorlar. Biz de olabildiğince bunu yaymaya çalışıyoruz. Her gittiğimiz festival ve yarışmada, söylediğimiz Türkçe eserler, diğer korolar, koro şefleri ve besteciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Ayrıca, Avrupa'daki koro dünyası, Türkiye'de de iyi koroların olduğunu, dünya çapında koroların çıktığını, bütün dünyaya mal olan eserlerimizin orada seslendirildiğini görüyorlar."

Burak Onur Erdem, bu yarışmanın katıldıkları ilk yarışma olduğunun altını çizerek, "Şimdiye kadar bir yarışma tercih etmedik. Çünkü öncelikle hem koronun kendi tınısını bulmasını istedik hem de projeleri verimli bir şekilde sonuçlandırabilmek için bir zaman ayırdık. Bu ilk yarışmamız. Zor da bir yarışmaydı. Çünkü bu yarışmada herhangi bir kategori yok. Bazı yarışmalarda kategoriler vardır. Bir yarışmaya 3-5 kategoriden girersiniz. Oradan birincilik ya da ikincilik alabilmek mümkün olabilir ama burada öncelikle dünyadan 11 koro seçiliyor ve bu koroları davet usulüyle çağırıyorlar. Bu yıl Amerika, Estonya, Finlandiya, Norveç, Almanya, İsveç ve Türkiye dahil 11 ülke vardı yarışmada. İsveç birinci, Türkiye ikinci, Amerika ise üçüncü oldu." diye konuştu.

Koronun tüm ekibiyle yarışmaya gittiğini dile getiren Erdem, "A capella müziği yapıyoruz. Yani müzik enstrümanı olmadan, 36 ses ile katıldık. Yarışmada, Hasan Uçarsu'nun çağdaş bir bestesi, bir Bach yorumu ve de bir rönesans eseriyle yarıştık. Sadece bir yarışmada değil, 6 ayrı konserde sahne aldık İrlanda'da ve çok iyi tepkiler aldık." ifadelerini kullandı.

Erdem, yarışmadaki ikincilik ödülünün ardından dünyanın farklı ülkelerinden ve festivallerinden davetler aldıklarına dikkati çekerek son 3-4 günde İtalya, Estonya ve yine İrlanda'dan davet aldıklarını aktardı.

Korodaki grubunun 18-40 yaş aralığında olduğunu belirten Erdem, "Amatör bir koroyuz aslında. Yani korodakiler bunu meslek olarak yapmıyor. Amatör bir koro olarak, dünya çapında bir iş yapıyoruz. Yaptığımız iş çok ciddi. Her pazar günü toplanıp çalışıyoruz. Bu yarışmaya katılma sürecinde daha çok çalıştık ve bu ciddi çalışma bizim başarımızı bir üst noktaya taşıdı." değerlendirmesinde bulundu.

Çalışmalarına ve konserlerine devam eden Rezonans, bu önemli başarının ardından ilk konserini Akbank Sanat Çağdaş Vokal Günleri kapsamında Avusturya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.