Ünzile Girişgin

Ünzile Girişgin

Riskli Gebeliklerin İzlemi

Riskli Gebeliklerin İzlemi

Anne ve bebek açısından hayati tehlikelerin ortaya çıkma ihtimali olan gebeliklere riskli gebelik diyoruz. Tabi ki riskin derecesi de taşınan hastalığın şiddeti ile yakından alakalıdır. Hekimlerin takip sıklığı da bu riskle doğru orantılı olarak artar. Her hafta görmemiz gereken riskli gebelerimiz olabilir.

Gebelik  ve kalp hastalığı: Şayet tespit edilmiş olan bir kalp kapak hastalığı mevcut ise EKO yapılarak kalp yetmezliği riskimiz nedir? bakmak gerekir. Morarması olan, tek kat merdiven çıkamayan ve anne hayatını riske sokabilecek bir kalp hastası gebe ise bebeği erken almak gerekebilir. Kalp ritim bozuklukları daha az sıklıkla rastladığımız problemlerdendir.

Gebelik  ve yüksek tansiyon: Gebelik öncesinde de yüksek tansiyonu olup bebek isteyen anne adaylarımızın ilaçları gebeliğe uygun yeniden düzenlenir. Tuzsuz bol proteinli diyet verilir. 32. haftaya kadar bebek aspirini önerilir. Evde aç ve tok tansiyon ölçümleri yapılır ve çizelge kontrol edilerek ilaç doz ayarlamasına gidilir. İlk kez gebelikte ortaya çıkan, ödemle birlikte seyreden, idrarla protein kaybının olduğu gebelik toksemisi (preeklampsi) vakalarını tedavi etmek, doğum sürecini yönetmek hekim ve aile açısından daha güçtür. Anne hayatı riske girme hali mevcut ise bebeğin gelişimi dikkate alınmaksızın doğum sonlandırılır. Bu gebelerin bebekleri anne karnında ya da doğumdan sonra kaybedilmesi yüksek olan bebeklerdir.

40 yaş üzeri, 90 kg üzerinde olan gebelerde gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkan yüksek tansiyon problemi de ilaç ve diyetle kontrol altında tutulmaya çalışılarak, erken doğum kararı verilmesi gerekebilir.

Gebelik  ve şeker hastalığı: Kendisi şeker hastası olan kadınlar gebe kaldığında ağızdan ilaç alıyorlarsa kesilir ve insülin kullanımına geçilir. Zaten insülin kullanıyordu ise doz yeniden ayarlanır. 24.haftada gizli şeker taraması ile gebelik şeker hastalığı tespit edilmiş ise önce sadece diyetle kontrol altına almaya çalışırız. Tekrar yaptığımız ölçümlerde ısrarla şeker yükselmeleri mevcut ise insülin kullanımına geçeriz. Diyabetik anne bebekleri iri olurlar ve zor doğuma sebebiyet verebilirler. Özellikle omuz genişliğine bağlı sezaryen kararı verilebilir. Çünkü bu bebeklerin başı çıksa bile vajinal doğumda omuzlar takılabilir ve kol felcine yol açılabilir. Bu gebelerimiz evlerinde şeker ölçüm cihazları ile kan şeker seviyesini ölçüp yazarlar. Takipler esnasında diyet ve ilaç kullanımı tekrar gözden geçirilerek düzene sokulur.

Gebelik ve kan uyuşmazlığı: Anne kan grubu RH (-) Baba Kan Grubu RH (+) ise o ailede bir kan uyuşmazlığı varlığından söz ederiz. Kan uyuşmazlığı genellikle ilk gebelikte bebeği etkilemez. Düşük riski olup kanamalar olur ise kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. 28. Gebelik haftasında da bu iğneyi öneren ekoller var. Yapılmaması sorun olması anlamına gelmiyor. Asıl önemli olan bebek doğduktan sonra kan grubuna bakılıp şayet baba gibi rh (+) ise rhogam denilen bu iğne 3 gün içerisinde mutlaka yapılmalıdır. Bu iğne ilk gebelikten sonraki bebekleri korumaya yönelik bir tedavidir. Şayet doğan bebek anne gibi rh (-) ise herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Gebelik sürecinde bebeğin etkilenip etkilenmediğinin tespiti için kanda indirekt cooms testi bakılır. Testin pozitif titreli olması anne karnında bebeğin kan değişimini gündeme getirir. Testin negatif olması bebeğin sağlıklı olduğunun göstergesidir.

Gebelik ve guatr: Gebelikte troid fonksiyon bozukluklarına sıkça rastlamaktayız. Özellikle Karadeniz’de bezin az çalışması (hipotroidiye) sıkça rastlanıyor. Gebelik süresince guatr ilaçları kullanımı devam eder. Çünkü troid bozuklukları düşüğe yol açabiliyor. Bazı bebeklerde doğumsal hipotroidi gelişebiliyor. Troid bozuklukları TSH ölçümleri ile takip edilmektedir.

Gebelik  ve epilepsi hastalığı: Bu gebelerimizin ilaçları da değiştirilir. Genellikle tegretol tablete geçeriz. Nöbet geçirme durumuna göre doz ayarlaması yapılır.

Gebelik  ve psikolojik hastalıklar: Kadınlarımız bebek düşünmeden önce ruh sağlıklarını en hazır hale getirerek karar vermelidirler. Özellikle psikoz ilaçları, depresyon ilaçları başlanmışken gebe kalmak pek de doğru değildir. Bazen ilacı kesmek anne hayatını riske atmak demek olabilir. Lakin bu ilaçlarda gebelikte kullanılmaz. Bu gebelerimizin psikoterapi sıklığı arttırılabilir.

Gebelik ve erken doğum riski: Rahimde doğumsal anomali olması, rahim ağzında doğumsal gevşeklik olması, bebeğin plasentasının aşağı yerleşimli olması, ikiz-üçüz gebelik gibi çoğul gebelikler erken doğum riskine yol açabilir. Bu gebelerimize kesin istirahat, iş göremez raporu, ilişki yasağı veririz. Dönem dönem hastaneye yatırırız ve sancıları durdurmayı hedefleriz. 28. Haftadan sonra akciğer gelişimini hızlandırıcı iğnelerden uygularız. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ünzile Girişgin Arşivi
SON YAZILAR