RTÜK ‘Bekleme yapma Cem, devam et’ dedi

RTÜK ‘Bekleme yapma Cem, devam et’ dedi
RTÜK, Cem Yılmaz’ın rol aldığı, “bekleme yapma devam et” sloganının yer aldığı filmin TV’de yayınlanmasına, “bağış toplamaya yönelik mesaj verdiği” gerekçesiyle izin vermedi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın rol aldığı Türkiye Engellilerspor Yardım ve eğitim Vakfı’nın (TESYEV) 3 spot filmini veto etti. RTÜK, “Ne bekliyorsunuz? Bekleme yapma, devam et” sloganın yer aldığı spot filmde, bağış toplamaya yönelik mesajlara yer verildiğini belirtti.
Edinilen bilgilere göre; TESYEV, 3 spot film hazırlayarak RTÜK’e başvurdu.
Başvurusunda bir yandan 500 engelli öğreciye eğitim bursu verirken, bir çok engelli insanın ameliyatının yaptırıldığını, işitme cihazı ve tekerlekli sandelye gibi malzeme ihtiyacının giderildiğini dile getiren TESYEV, spor malzemesi desteğinde bulunulduğunu kaydetti.

Masa tenisi oynuyor
TESYEV hazırladığı 45’er saniyelik üç spot filmi başvuruyla birlikte RTÜK’e iletti. “Başarmak” isimli ilk spot filmde, koşu ve atletizm yarışmalarına katılan engelli yarışmacıların görüntülerine yer verildi. “Bekleme Yapma Devam Et” adlı ikinci spot filminde sanatçı Cem Yılmaz oynadı. Yılmaz ile masa tenisi oynayan bir engellinin görüntülerinin bulunduğu filmin sonunda “Ne bekliyorsunuz? Bekleme yapma, devam et” sloganına yer verildi.

‘Destek yaz mesaj at’
“O1nur” isimli üçüncü spot filmde, engelsiz bireylerin yapamadıklarını yapan ve takımının futbol müsabakasını kazandığı için ağlayan engelli bir bireyin görüntüleri bulunuyor.
Spot filmlerin sonunda ise sözlü olarak “Destek yazıp 5633’e mesaj atın, 8.5 milyon engelli vatandaşımızı hayata bağlayalım.Avea, Turkcell, Vodafone faturalı hatlarından her mesaj karşılığı 5 TL tutarında bağışta bulunabilirsiniz” mesajına yer veriliyor.
RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan raporda “Her üç spot filmde de bağış toplamaya yönelik mesajlara yer verildiği tespit edilmiştir. Bu nedenle spot filmelerin ‘sadece yardım toplama amaçlı spotlar, kamu spotu olarak değerlendirilmez’ hükmüne ayrılık teşik ettiği değerlendirilmiştir” denildi.

Oy çokluğu ile reddedildi
Üst Kurul, RTÜK uzmanlarının hazırladığı rapor doğrultusunda 3 spot filmi izleyerek tartıştı. CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan’ın muhalefet etmesine rağmen oy çokluğu ile engellilere yönelik spot filmlerin televizyonlara tavsiye edilmemesine kurul tarafından karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.