Ruhani'den "ahlak polisi" uygulamasına eleştiri

Ruhani'den "ahlak polisi" uygulamasına eleştiri
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İslami kurallara uygun giyinmeyen kişilerin ahlak polisleri tarafından denetlenmesini eleştirdi

İSTANBUL (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "taciz, başörtüsü kullanımı ve ses kirliliğini" denetlemek için başkent Tahran'da 7 bin yeni sivil polis görevlendirilmesine karşı çıktı.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Ruhani, "ahlak polisi" olarak bilinen 7 bin sivil polisin göreve başlatılmasını eleştirerek, "Kanunları uygulamanın dışında halkın genel ve özel hayatına müdahale etme hakkımız yok." dedi.

"Halka karşı ilk görevimiz halkın onur ve şahsiyetine saygı duymaktır. Allah insanlık onurunu bahşetmiş ve bu onur da dinden önce gelir" ifadelerini kullandı.

Göreve gelmeden önce bireysel özgürlükler konusunda verdiği sözleri hatırlatan Ruhani, hükümetin bu konudaki sözlerine bağlı olduğunu da vurguladı.

Tahran'da iki gün önce "taciz, başörtüsü kullanımı ve ses kirliliğini" denetlemek üzere 7 bin yeni sivil polis görevlendirilmişti.

Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Sacidi Niya, ahlak polisinin halkı gözaltına alma yetkisi olmadığını kurallara aykırı hareket edenleri polis merkezlerine bildirmekle görevlendirildiklerini açıklamıştı.

İran'da İslami giyim ve kuşam kurallarına aykırı hareket edenler, Tahran'daki caddelerde devriye gezen ve kendilerine ahlak polisi adı verilen görevliler tarafından denetleniyor.

Cumhurbaşkanı Ruhani, 2013 Haziran ayında göreve geldikten sonra Tahran'da başörtüsü denetimi yapan ve devletin başörtüsü standartlarına aykırı davrananlara yaptırım uygulayan ahlak polisinin görev alanını kısıtlayarak, gözaltı ve tutuklama yetkilerini elinden almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.