Ruhr Kitap Fuarı Almanya'da açıldı

Ruhr Kitap Fuarı Almanya'da açıldı
Bu yıl 11. kez açılan fuar, bir hafta boyunca Türk Edebiyatı'nın usta ve genç kalemlerini konuk edecek

Almanya'nın güneybatısındaki Ruhr bölgesinin önemli kültür etkinliklerinden biri olan Ruhr Kitap Fuarı, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilen eski maden ocağı Zeche Zollverein'de açıldı.

Essen'deki Kültürlerarası Eğitim Merkezi (IBZ) tarafından birçok kuruluşun desteğiyle 11. kez düzenlenen fuar, Türk Edebiyatı'nın usta ve genç kalemlerini konuk edecek.

Fuarın Alman siyasetçiler ile Türkiye'den yazar ve sanatçıların da bulunduğu geniş bir davetli topluluğunun katıldığı açılış töreninde konuşan Fikret Güneş, iki yıldır fuarı Zeche Zollverein'da gerçekleştirdiklerini belirterek, her zaman ekim ayında düzenledikleri fuarı sonbaharda çok etkinlik olması bu yıl ilkbahara aldıklarını ifade etti.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanlığı Müsteşarı Thorsten Klute, bir öğrenci girişimi olarak başlayan Ruhr Kitap Fuarı'nın eyaletin kültür etkinliklerinin önemli bir parçası haline geldiğini söyledi.

Klute, çok dilliliği de teşvik eden bu kültür etkinliğini büyük takdirle karşıladıklarını vurguladı.

Açılışta fuarın bu yılki onur konuğu gazeteci ve belgesel yapımcısı Osman Okkan'a onur ödülü verildi.

Okkan için övgü konuşmasını yapan sanatçı Zülfü Livaneli, 14. yüzyılda yaşamış tarihçi, düşünür ve toplum bilimci İbni Haldun'un, “İnsanlar birbirlerini tanıdıkça savaşlar azalır” dediğini hatırlatarak, Osman Okkan'ın yıllardır bunu farklı ülkelerden sanatçıları bir araya getirerek yaptığını söyledi.

Livaneli, Osman Okkan'ın böylece insanların farklı kültürleri tanımalarına katkıda bulunduğunu belirtti.

18 yaşında öğrenim için Almanya'ya geldiğini ifade eden Osman Okkan da ödül için teşekkür ederek, Zeche Zollverein'da verilen bu ödülün kendisi için çok özel bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Okkan, Almanya'daki ilk yıllarında bu maden ocağında Türk madencilerle bir araya gelip onlara seminerler verdiğini anlattı.

Fuar, 8 Mayıs'a kadar açık kalacak. 40 bin kitabın sergilendiği fuarda 20'nin üzerinde etkinlik düzenlenecek.

Fuarda 6 Mayıs'ta fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in hayatını anlatan Osman Okkan'ın hazırladığı belgeselin Avrupa galası yapılacak. Essen Grillo Tiyatrosu'ndaki galaya Ara Güler de katılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.