Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Rus Uçağının Sırrı

Rus Uçağının Sırrı

Bu coğrafyaya huzurun geleceğini düşünmek imkansız. Osmanlı'dan sonrası hep harap ve bitap düşmüş bir Ortadoğu haritası var önümüzde...

Uçak düşürme olayına farklı bir pencere açmak gerektiğini algılıyoruz. Zira okuduğumuz dinlediğimiz onca entelektüel, olaylara anlatacağımız pencereden yer vermiyor.

Rus savaş uçağını düşürdüğümüz gün, tarihte ender görülebilecek bir şekilde profesyonel bir kamera ve fotoğraf makinesi kayıttaydı. Uçak arka kısmından vurulmuştu ve süzüle süzüle yere düşüyordu. Görüntüler saniye saniye kaydedildi.

İhtimallerden bir tanesi bu iş tamamen Rusya'nın "yemi"ydi. Bir uçak vererek neredeyse Ortadoğu'nun yarısını hava irtibatını kesecek bir teknolojiyi bölgeye getirdiler. S-300 ve S-400 bunların habercisiydi.

Tabi bu vesileyle Suriye'den daha fazla pay almak sağlanacaktı. Başka bir oyun ise işlerin daha da tırmandırılarak NATO'nun güneydoğu sınırımıza yerleşmesi anlamının taşıyordu. Görünüşte mantıklı olarak görülen bu durum, ne yazık ki ilerde başımıza farklı işler açabilir... Artıları ve eksileri var.

Mesaj açıktı görmek isteyene! Rus lider Putin'in bir süre önce Dünya artık tek kutuplu değil açıklamasından sonra meydana geliyordu her şey. Hele de ilk olarak Türkiye'deki Fetret dönemini fırsat bilerek 3 Ekim'de sınırlarımıza yapılan tecavüz, bir türlü unutulmuyordu. Büyük devlet olmanın verdiği avantajla bizimle dalga geçiyordu Ruslar. Lakin işler bekledikleri gibi gitmedi.

Bir görüşe göre Ruslar NATO'nun ve haliyle ülkemizin bütün askeri frekans ve radarlarının kilitleyebilecek bir teknolojiye ulaştılar. Uzun zamandır uğraşmalarına rağmen Amerika bu teknolojiyi çözemiyordu. Bu teknoloji düşürülen SU-24 tipi uçakta mevcuttu. Yani Türkiye hem kendi geleceğini hem e NATO'nun geleceğini bu hamleyle kurtarmış oldu.

Yani mesele gördüğümüz kadar basit değil. Putin'in ihanete uğradık demesinin sırrı bu.

Düşünün kamera ve fotoğraf makinesi hazır. Uçağın düşeceği yere yakın profesyonel bir ekip değerli parçaları Ruslar gelmeden alıp gidebiliyor. Ve o parçayla çözülecek teknolojide en azından eşit şartlarda savaşın yolu açılıyor.

Uçak meselesi daha gündemimizi çok oyalar. Muhtemelen Ruslar PKK-PYD ile olan ilişkilerini daha artırarak canımızı yakmaya çalışacaklar. Türkiye'nin böyle bir işe alet olmasını yediremeyecekler.

Lakin bize bu işi yaptıranlar tarihin tozlu sayfalarındaki gibi kaypaklık yaparlarsa işler çok değişir. Diğer türlü Ruslar bizi ekonomik yaptırımlarla hizaya getiremezler.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR