Rusya-K. Kore işbirliği dengeleri nasıl değiştirecek? İşte Kuzey Kore'nin silah kapasitesi

Rusya-K. Kore işbirliği dengeleri nasıl değiştirecek? İşte Kuzey Kore'nin silah kapasitesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, KuzeyKore lideri Kim Jong-un ile bir araya geldi. ABD'den açıklamalar peş peşe geldi. İki ülkenin askeri işbirliği dengeleri nasıl değiştirir?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, KuzeyKorelideri Kim Jong-un ile bir araya geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Kim Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostonçniy Uzay Üssü'nde görüştü.

Putin'in üste karşıladığı Kim, yoğun programına rağmen kendisini Rusya'ya davet ettiği için Putin'e teşekkür etti.

Ziyaretin KuzeyKoreiçin önemli bir tarihte gerçekleştiğini belirten Putin, "Sizi gördüğüme çok sevindim. Bu önemli olaylar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 75. yıl dönümü, Büyük Kurtuluş Savaşı'nın 70. yıl dönümü, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıl dönümü." ifadelerini kullandı.

aa-20230913-32137354-32137347-rusya-devlet-baskani-putin-kuzey-kore-lideri-kim-ile-bir-araya-geldi.jpg

Yeni üssün tesislerini gezen iki lider, "Angara" uzay roket kompleksi fırlatma aracının montaj atölyesi, "Soyuz-2" uzay aracının fırlatma kompleksi ve "Angara" aracı için yapım aşamasında olan fırlatma kompleksini inceledi.

Putin ve Kim'in tesislerdeki incelemeleri esnasında Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov ve Uzay Altyapı Operasyon Merkezi Genel Müdürü Nikolay Nesterçuk sunum yaptı.

Kim, Vostoçniy Uzay Üssü'nün bulunduğu bölgeye özel tren ile geldi ve üsse arabayla geçti.

Uzay üssündeki incelemelerinin ardından iki ülkenin lideri, beraberlerindeki heyetlerin katılımıyla görüşmelere geçti.

KuzeyKorelideri Kim Jong-un, daha sonra Rusya'nın Komsomolsk-na-Amure şehrindeki uçak fabrikasını ziyaret etti.

aa-20230912-32133755-32133753-kuzey-kore-lideri-kim-jongun-rusyada.jpg

ZIRHLI TRENLE GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Rusya'yı ziyaret eden KuzeyKorelideri Kim Jong-un, zırhlı trenle geldi

GÜNEY KORE: OLASI KUZEYKORE-RUSYA SİLAH TEDARİK ANLAŞMASI BMGK KARARLARINI İHLAL EDEBİLİR

Güney Kore, KuzeyKorelideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinin ardından, Pyongyang ile Moskova arasındaki "olası bir silah tedarik anlaşmasının" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal edebileceği uyarısında bulundu.

Yonhap'ın haberine göre, Güney KoreDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-suk, Kim-Putin görüşmesine ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı.

KuzeyKoreile Rusya arasındaki "olası bir silah tedarik anlaşmasının" BMGK kararlarını ihlal edebileceği uyarısında bulunan Lim, "Eğer BMGK kararlarını açıkça ihlal eden ve güvenliğimiz için tehdit oluşturan eylemler varsa bunlara karşı sert şekilde uyarıda bulunacağız ve müdahale önlemlerini değerlendireceğiz." dedi.

Lim, ayrıca bu "olası anlaşmanın" Güney Koreiçin "ciddi bir tehdit" oluşturması halinde ABD ve diğer ülkelerle istişarede bulunmayı planladıklarını söyledi.

Pyongyang ile Moskova arasında askeri işbirliği konusunda varılacak bir anlaşmanın, ülkesinin Rusya ile ilişkileri üzerinde "olumsuz etkisinin" olacağına dikkati çeken Lim, KuzeyKoreve Rusya'nın görüşmede uydu geliştirme de dahil olmak üzere askeri işbirliği konularını ele almalarından "derin endişe" duyulduğunu ifade etti.

Güney KoreBirleşme Bakanı Kim Yung-ho da KuzeyKoreile Rusya arasındaki askeri işbirliği ve olası silah anlaşmasına ilişkin "derin endişelerini" dile getirdi.

Bakan Kim, KuzeyKoreliderinin mühimmat fabrikalarını ziyareti ve Putin'in KuzeyKore'nin uydu teknolojisini destekleme sözüne atıfta bulunarak "KuzeyKoreve Rusya'ya bir kez daha sadece kendi izolasyonlarını derinleştiren yasa dışı ve pervasız eylemlerine son vermeleri ve BMGK kararları da dahil olmak üzere uluslararası normlara uymaları çağrısında bulunduk." dedi.

aa-20230913-32137354-32137350-rusya-devlet-baskani-putin-kuzey-kore-lideri-kim-ile-bir-araya-geldi.jpg

ABD, KUZEYKOREİLE RUSYA ARASINDA GELİŞEN SAVUNMA İŞBİRLİĞİNDEN ENDİŞELİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, KuzeyKoreile Rusya arasındaki artan savunma işbirliğinden "endişeli" olduklarını söyledi.

John Kirby, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

KuzeyKorelideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin sonucunu tam bilmediklerini aktaran Kirby, Moskova'nın Pyongyang ile potansiyel silah anlaşması imzalamaya çalıştığını belirtti.

Kirby, "Daha önce İran ve Rusya arasında gelişen savunma ilişkisinde de dile getirdiğimiz gibi KuzeyKoreve Rusya arasındaki gelişen savunma işbirliğine dair de endişelerimiz var." dedi.

John Kirby, Rusya'nın KuzeyKore'nin yasa dışı nükleer ve balistik füze programlarına destek vermesinin "önemli bir endişe kaynağı" olacağını vurguladı.

İki ülke arasındaki bu işbirliğiyle KuzeyKore'nin askeri kapasitesini geliştirebileceğine dikkati çeken Kirby, iki ülkenin bir silah anlaşmasına varması halinde "bununla uygun bir şekilde ilgileneceklerini" söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı da (Pentagon), KuzeyKore'nin Rusya'ya silah desteğinin Ukrayna savaşını uzatacağını ve bu desteğin, masum Ukraynalıları öldürmekle eşdeğer olduğunu belirtti.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, KuzeyKoreLideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu.

KuzeyKore'nin Rusya'ya silah sağlayacağı ihtimallerine ilişkin Singh, "Rusya'yı bu sebepsiz savaşta destekleyen herhangi bir ülkenin sadece Ukrayna'daki çatışmaları uzatacağını değil aynı zamanda bunun Ukraynalı masum sivilleri öldürmekle eşdeğer olduğunu düşünüyoruz." yorumunu yaptı.

Singh, KuzeyKore'yi daha önce bu konuda defalarca uyardıklarını anımsatarak, "KuzeyKore'yi Rusya ile bir silah anlaşmasına girmemeleri konusunda uyarıyoruz." ifadesini kullandı.

aa-20230913-32137354-32137346-rusya-devlet-baskani-putin-kuzey-kore-lideri-kim-ile-bir-araya-geldi.jpg

JAPONYA VE GÜNEY KORE, KUZEYKORE'NİN 2 BALİSTİK FÜZE FIRLATTIĞINI DUYURDU

Putin ve Kim görüşmesi devam ederken Japonya ve Güney Kore, KuzeyKore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne balistik füze denemesi yaptığını bildirdi.

Güney KoreGenelkurmay Başkanlığı, açıklamasında, KuzeyKore'nin, Japon Denizi yönüne iki kısa menzilli balistik füze fırlattığını duyurdu.

Füzelerin başkent Pyongyang'ın Sunan bölgesi yakınlarında yerel saatle 11.43 ve 11.53 arasında fırlatıldığı belirtildi.

Japonya hükümeti, füzelerin, Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü ve bölgede seyreden hava ve deniz unsurlarında hasar saptanmadığını açıkladı.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, füze denemesini kınadı ve Japonya'nın Pekin Büyükelçiliği vasıtasıyla KuzeyKore'ye protesto notası verildiğini söyledi.

Denemelerin, KuzeyKorelideri Kim Jong-un'un Rusya'ya giderek, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğinin kamuoyuna yansıması sonrası yapılması dikkati çekti.

74303a3b8ebd17f3beedc49fae17e61a.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.