Rusya-ukrayna Gerginliği Bmgk'nın Churkin Taziyesine Yansıdı

Rusya-ukrayna Gerginliği Bmgk'nın Churkin Taziyesine Yansıdı
Ukrayna'nın dönem başkanlığındaki BMGK'dan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Churkin'in ölümüne ilişkin yapılan açıklamanın yeterince güçlü olup olmadığı iki ülke arasında tartışma konusu oldu

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik, hayatını kaybeden Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) yapılan açıklamaya da yansıdı.

Ukrayna'nın dönem başkanlığındaki BMGK'dan Churkin'in ölümüne ilişkin yapılan açıklamanın yeterince güçlü olup olmadığı iki ülke arasında tartışma konusu oldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, BMGK'da Ukrayna'daki krizin ele alındığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Churkin'in ölümüne ilişkin konsey adına yayımlanan açıklamanın "uygun" olduğunu söyledi.

Klimkin, Ukrayna'nın BMGK'da Rusya'ya taziyelerini ilettiğini ve konseyin şubat ayındaki başkanı olarak üye ülkelerden bir dakikalık saygı duruşunda bulunmalarını istediğini belirterek, Ukrayna'da birisi hayatını kaybettiğinde o kişi hakkında ya olumlu konuşulduğunu ya da hiçbir şey söylenmediğini ifade etti.

Rusya ise Ukrayna'yı Churkin ile ilgili daha güçlü bir bildirinin kabulünü engellemekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Ukrayna'nın daha güçlü bir açıklamayı bloke ettiği ve bunun "Hristiyan değerlerine aykırı, iyilik ve kötülük tanımlarının ötesinde olduğu" değerlendirmesinde bulunmuştu.

BM Daimi Temsilciliği görevini 2006 yılından itibaren yürüten Vitaly Churkin, Rus misyonunda aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Churkin, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.