Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı milletvekilinin açlık grevi

Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı milletvekilinin açlık grevi
Yargılandığı mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevini sürdüren Savçenko'ya, ülkesinde destek gösterileri düzenleniyor

KİEV (AA) - Rusya’da yargılandığı mahkemede, son savunma hakkı tanınmadığı için açlık grevini sürdürme kararı alan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’ya destek için ülkesinde gösteriler yapılıyor.

Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, Savçenko'nun serbest bırakılmasını istedi. Bazı göstericiler, büyükelçilik binasına yumurta ve yeşil boya attı.

Batkivshçina Partisi Lideri Yuliya Timoşenko ve bazı milletvekillerinin de katıldığı gösteride, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ülkesi aleyhinde sloganlar atıldı.

Göstericiler büyükelçilik binasının etrafındaki parmaklıklara Savçenko’nun serbest bırakılmasını isteyen pankart ve afişler astılar.

Güvenlik güçleri de büyükelçilik etrafında geniş önlem aldı.

Savçenko’ya destek için başta Harkov ve Odessa olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinde de gösteriler düzenleniyor.

- "Uluslararası eylem çağrısı"

Bu arada Savçenko’nun avukatı Mark Feygin, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Yardımınıza ihtiyacımız var” ifadesini kullanarak, 21-22 Mart'ta uluslararası düzeyde eylem yapma çağrısında bulundu.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Sçastye yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınmıştı. Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan Savçenko hakkında savcı 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin cezadan düşürülmesini istemişti.

Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamış, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın sembolü haline geldiğini kaydetmişti.

Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesi, Savçenko hakkındaki kararı 21-22 Mart'ta açıklayacağını duyurmuş, Savçenko da açlık grevine devam edeceğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.