Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı
MYK Sözcüsü Atasi: - "Rusya'nın kararı, barışçıl geçisin desteklenmesi açısından olumlu bir adım ancak Moskova'nın barışı gözeten taraf olması mümkün değil, çünkü kendisi işgalcidir" - "En başta Hizbullah olmak üzere Suriye'deki bütün yabancı savaşçıların

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Sözcüsü Farah el-Atasi Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını azaltmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

AA muhabirine konuya dair açıklamalarda bulunan Atasi, "Rusya'nın kararı, barışçıl geçisin desteklenmesi açısından olumlu bir adım ancak Moskova'nın barışı gözeten taraf olması mümkün değil, çünkü kendisi işgalcidir" dedi.

Rusya'nın Suriye'de üsler kurduğunu, askerlerini Rus ordusuna ait üniformalarla ülkeye yaydığını aynı zamanda Cenevre'deki müzakerelerde de taraf olduğunu söyleyen Atasi, "Rusya'nın çekilme kararı doğru bir adımdı ki umarız bu çekilme taktiksel ve mevcut durumu değiştirmeye yönelik değildir. Bugün fiiliyata dönüşecek açıklamalar bekliyoruz. Ancak Ruslar sadece ekipmanlarını geri çekti. Askerleri ve üsleri halen duruyor ki bu geri dönecekleri anlamına geliyor. Bu gelişmelerden memnunuz ancak alandaki yansımalarını görmek istiyoruz" diye konuştu.

Hizbullah'ın da Suriye'den çekildiği yönündeki bilgileri değerlendiren Atasi, bu durumun Arap ülkeleri tarafından örgüte uygulanan baskının bir sonucu olabileceği görüşünü savundu.

Atasi, "En başta Hizbullah olmak üzere Suriye'deki bütün yabancı savaşçıların ülkeyi terk etmesi muhalefetin taleplerinden biridir" diyerek şunları kaydetti:

"Bu konuda ABD ve Rusya arasında anlaşma var. Türkiye ile Körfez'deki müttefikler de bunu destekliyor. Arap Birliği Hizbullah'ı terör örgütü ilan etti. Hizbullah bu konuda sert bir Arap baskısı hissetmeye başladı. Arap ve İslam dayanışması alanda netice vermeye başladı."

- "Sığınmacıların geri dönüşü öncelikli gündemimiz olacak"

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın seçim planı ve siyasi çözümü konusunda ise Atasi, "Onun kendi ajandası var. Ancak biz tüm Suriyelilerin katılacağı seçimlere liderlik edecek, anayasa değişikliği yapacak kurucu meclisin oluşturulması için ulusal kongreye çağıran geçiş yönetimi heyeti oluşturmadan seçimlerden bahsedemeyiz" ifadelerini kullandı.

Atasi, ayrıca geçiş yönetimi heyeti tam yetkili olsun ya da olmasın sığınmacıların geri dönmesinin öncelikli gündem maddesi olacağını dile getirdi.

"Onlar geri dönemezlerse bile biz Suriye halkının egemenliğini sağlamak için buradayız" diyen Atasi, Suriyeli kadın ve çocuklara hitaben, "Öncelikle sizin kurbanlarınız, şehitleriniz, bizim boynumuzda emanettir. Görevimiz burada sizlerin fedakarlıklarını boşa çıkarmamamaktır" dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.