Rusya'nın Suriye'deki hastane saldırıları

Rusya'nın Suriye'deki hastane saldırıları
Rus savaş uçaklarının vurduğu İdlib'deki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü destekli hastanenin doktoru Suud:- ''Dün gün içinde hastanemiz 4 hava saldırısına maruz kaldı. İlk iki saldırıda hastane tamamen yıkıldı. Sivil savunma ekipleri ve halk, hastanenin

İDLİB (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Rus savaş uçaklarının dün vurduğu İdlib'deki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) destek verdiği hastanenin doktoru Mazin Suud, hastenede her dinden, milletten insana kısıtlı imkanlarla hizmet verdiklerini belirterek, "Saldırana da büyük ayıp, bu saldırıları görüp de sessiz kalana da büyük ayıp" dedi.

İdlib'in Maret en-Numan ilçesinde dün Rus savaş uçaklarının vurduğu MSF'nin destek verdiği hastanenin doktorlarından Suud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Dün gün içinde hastanemiz 4 hava saldırısına maruz kaldı. İlk iki saldırıda hastane tamamen yıkıldı. Sivil savunma ekipleri ve halk, hastanenin enkazı altında kalanları çıkarmak için olay yerine gelirken iki saldırı daha gerçekleşti" diye konuştu.

Saldırıda hasta ve refakatçilerin de hayatını kaybettiğini söyleyen Dr. Suud, şunları kaydetti:

"Bu saldırı büyük bir ayıptır, insanlığa büyük bir ayıptır. Biz hastaları tedavi ederken din, miliyet ve cinsiyet sormuyoruz. Saldıranlara sormak lazım, 'neden buraya saldırdınız' diye. Saldırana da büyük ayıp, bu saldırıları görüp de sessiz kalana da büyük ayıp. Çok sayıda hastane saldırılara maruz kalıp, yıkılıyor. Büyük masraflar yaparak, kısıtlı imkanlar dahilinde bu hastaneleri inşa etmiştik"

Maret en-Numan'daki sivil savunma yetkilisi, Ebu Muhammed ise enkaz altında hala insanlar olduğunu, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, dün, Halep ve İdlib'de 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rusya, şimdiye kadar muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 22 hastaneyi hedef aldı. Halep, İdlib, Lazkiye ve Dera vilayetlerinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde bulunan hastaneler Rusların hedefi olurken, 8 hastane tamamen kullanılmaz hale geldi.

Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, "Şiddetle kınadığımız bu saldırılar, hiçbir şekilde insanlığa ve vicdana sığmadığı gibi, uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur. Rusya Federasyonu işlediği bu suçlarla Suriye’deki iç savaşın daha da derinleşmesine ve bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır. Rusya Federasyonu, Suriye’yi barış ve istikrardan giderek uzaklaştıran bu eylem ve saldırılarına derhal son vermediği takdirde, daha büyük ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.