Rüzgar ihalesi dünyada ses getirdi 

Rüzgar ihalesi dünyada ses getirdi 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak’ın mesajı Alman basınında gündem oldu

 Türkiye’nin rüzgar teknolojileri alanında tarihi adımı olan Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi dünya basınında yankı buldu. 
YEKA ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin ihale tamamlandı. Açık eksiltme usulü ile gerçekleştirilen ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent ile en düşük teklifi veren konsorsiyum Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji oldu. İhaleyi teknoloji üreticisi Siemens’in yer aldığı konsorsiyumun kazanması Alman basınında ise geniş yankı buldu. Alman DPA ajansı haberi abonelerine, “Siemens konsorsiyumu Türkiye’de büyük rüzgar enerjisi ihalesini kazandı” başlığı ile duyururken, haberde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ihaleyi bir Alman firmasının kazanması ile ilgili değerlendirmelerine de yer verdi. Ajans, “Enerji Bakanı Berat Albayrak, söz konusu bu büyük projelerin Türk-Alman ilişkilerine olumlu yönde katkıda bulunması ümidini ifade etti” diye belirtti.

Deutsche Welle: "Alman hükümetinin Türkiye’ye yatırım yapılmaması çağrısı Siemens’i korkutmadı"
Bir başka Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de iki ülke arasındaki gerginlik döneminde gerçekleşen ihaleye geniş yer ayırdı. Deutsche Welle, haberi Alman hükümetinin Türkiye’ye yatırım yapılmaması çağrısının dünya devi Siemens’i korkutmadığı spotu ile paylaştı. Bakan Albayrak’ın değerlendirmelerine de haberde geniş olarak paylaşılarak, "Enerji Bakanı Berat Albayrak, söz konusu bu büyük projelerin Türk-Alman ilişkilerine olumlu yönde katkıda bulunması ümidini ifade etti” ifadelerine yer verildi.
Alman basınının yanında ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times haleyi Siemens’in kazanmasına haberlerinde yer verdi. Almanya ile Türkiye arasındaki son dönemde gerilen ilişkilere atıfta bulunan gazete de Albayrak’ın “Sonuç, iki ülke ilişkilerine önemli katkıda bulunacak” sözünü paylaştı.

Almanya'dan Japonya'ya kadar ses getiren ihale
İhale sonucu dün gün boyunca dünyanın farklı ülkelerinde önemli basın kuruluşları tarafından da paylaşıldı. Japonya’nın en önemli ekonomi gazetelerinden Nihon Keizai Shimbun ihale sonucunu, "Türkiye’nin dün tamamı 1 milyon kilovat gücündeki rüzgar enerjisi santrali yapım ve işletme projesi ihalesinde Alman Siemens’in liderlik ettiği konsorsiyumun en düşük teklifi vererek ihaleyi kazandığını açıkladı. Siemens, Türkiye içinde yeni türbin tesisi kuracak. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak anlaşmayı 'İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine hizmet eden bir proje' olarak yorumlayarak anlaşmanın Almanya ile ilişkilere katkı sağlayacağını belirtti” ifadeleri ile Japon kamuoyuna yansıttı.
Londra merkezli Reuters haber ajansı da haberi tüm dünyadaki abonelerine, “Türkiye, NATO müttefiki ile arasında genişleyen diplomatik ihtilafı ayrı tuttuğunun işareti olarak 1 milyar dolarlık rüzgar enerjisi projesinde Alman Siemens’i seçti” ifadeleri ile duyurdu. Reuters da, Albayrak’ın sonucun iki ülke arasındaki ilişkilere önemli bir katkı sağlayacağına ilişkin değerlendirmesine vurgu yaptı.
Alman basınında, Finanzen.net, T-Online, Focus Online Money, Boerse Online, Tıroler Tageszeitung, Deutche Welle ile Euronews, enerji alanında küresel haberler yapan ünlü Recharge News, Renewablesnow siteleri, Azerbaycan’ın Trend Haber Ajansı, News AZ, İran’ın Energy Today, Hindistan’ın Energy World haber kuruluşları Türkiye’nin rüzgar ihalesine haberlerinde geniş yer verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.