Rüzgarda 6 bin megavat hedefi yakın

Rüzgarda 6 bin megavat hedefi yakın
TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Ataseven, "İnşaat halindeki rüzgar santralleri, Türkiye'de bu yıl sonunda sektördeki kurulu gücün 4 bin 762 megavattan 6 bin megavata ulaşacağını gösteriyor" dedi

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisinin 2005 yılından sonra hızlı gelişme gösterdiğini belirterek, "İnşaat halindeki rüzgar santralleri, Türkiye'de bu yıl sonunda sektördeki kurulu gücün 4 bin 762'den 6 bin megavata ulaşacağını gösteriyor." dedi.

Ataseven, 15 Haziran Dünya Rüzgar Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelini ve son mevzuat değişikliklerininin etkisini değerlendirdi.

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) her yıl açıkladığı kapasitenin ülkede sürdürülebilir bir rüzgar sektörüne işaret ettiğini vurgulayan Ataseven, "Ekim ayında yeni lisans başvuruları alınacak ve rüzgar enerjisinde büyüme devam edecek. Türkiye’nin rüzgar verimliliği ile ilgili verileri ve potansiyeli cezbedici. İnşaat halindeki rüzgar santralleri, Türkiye'de bu yıl sonunda sektördeki kurulu gücün 6 bin megavata ulaşacağını gösteriyor. Kurulu güç az görünse bile son 10 yıllık ilerleyişe baktığımızda alkışa değer bir durum var." ifadelerini kullandı.

-YEKDEM'de ilk etki ay sonunda


Son dönemdeki mevzuat değişiklikleriyle ilgili de Ataseven, "Ne yazık ki bu düzenlemeler rüzgar sektörünü tedirgin etti. Hem yerli katkı ile ilgili yayınlanan taslak yönetmelik, hem de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması(YEKDEM) ile ilgili düzenlemeler piyasalarda sert bir hava esmesine neden oldu. YEKDEM değişikliğinde ilk etkiler bu ay sonu ortaya çıkmaya başlar. Umarız, uzun vadedeki yatırımların etkilenmeyeceği bir çözüme ulaşabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Resmi Gazate'nin 29 Nisan tarihli sayısında yayımlanarak 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren YEKDEM düzenlemesinin, yatırımcıların hazırlanmasını sağlayacak yeterli süreyi içermediğini belirten Ataseven, "Bu kadar kısa sürede doğru tahmin yapmayı öğrenmek mümkün değil. Elbette gün öncesi tahminlere ihtiyaç var." diye konuştu.

Bu arada TÜREB'in "Dünya Rüzgar Günü" nedeniyle düzenlediği resim ve fotoğraf yarışmasına katılanların eserleri, yarın EPDK salonunda sergilenecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.